Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasti su najširom mogućom definicijom terasa ovaj put zaista pomogle ugostiteljima

basta-jarun-terasa1

Što je terasa restorana i kafića između dva lockdowna? Sve što vlasniku restorana ili kafića padne napamet, ako može osigurati strujanje zraka. Ovo je doslovno. Više zagrebačkih restorana i kafića pretvorilo je svoje interijere u terase, tako da su razmaknuli staklene zidove i pootvarali sva vrata i prozore.

Neki restorani drže terase koje su zatvorene s dvije strane, i poluostakljene, ali zato s jedne strane omogućavaju stalno strujanje zraka. Imamo i slučajeve restorana koji rade na zatvorenim unutarnjim terasama, na koje zrak dolazi jedino kroz pomični krov. Takvi restorani rade zato što zbog visine stropa mogu osigurati dovoljan protok svježeg zraka. Kod kafića  situacija je još puno šarolikija.

Osobito je važno naglasti da se ni u jednom od ovih slučajeva ne radi o ilegalnom korištenju restoranskih prostora. Koliko nam je poznato, u svim su slučajevima vlasnici tražili i dobili dopuštenje nadležnih vlasti za baš takvu terasu, kakva se koristi. Mora se priznati da se vlasnici tih restorana zauzvrat striktno drže epidemioloških preporuka, pa su stolovi razmaknuti na tri metra,a negdje i više.

U zagreačkim se kafićima, nažalost, mjera ne drži baš mnogo ljudi. Prije mjesec dana, kad je Stožer objavio da se terase mogu otvoriti, jasno se reklo da je jedan od uvjeta uklanjanje pregrada od stakla i pleksiglasa s terasa. Umjesto toga, vlasti  toleriraju i aktivno dopuštaju da kao terase rade i poluzatvoreni prostori.

Čini se da su vlasti, napokon, pokazale razumijevanje za ugostitelje, i da im najširom mogućom definicijom terasa pomažu da bar nešto zarade. Naposljetku, ovdje je važno reći da Zagreb po incidenciji ne spada među hrvatske rekordere, a terase restorana prilično su dobre ispunjene, što još jednom pokazuje da je teško pronaći čvršću vezu između restorana i širenja virusa. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.