Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

USKRS IZ ESPLANADE Na Cvjetnicu smo probali novu ponudu za van najboljeg zagrebačkog hotela

esplanade-uskrs-10

Esplanade tijekom pandemije radi jednakim entuzijazmom kao Tvornica čokolade Willyja Wonke. Iz Esplanadinih kuhinja svakih nekoliko tjedana i mjeseci izlaze nova jela, koja autoritativno demonstriraju da se gastronomija i dostava mogu bezbolno pomiriti. Samo je potrebno pažljivo izabrati žanrove (nikog nećete impresionirati rižotom ni steakom iz dostave) što je Esplanadin tim ovoga puta učinio gotovo bez pogreške.

esplanade-uskrs-04

Dakle, za glavno smo jelo dobili male janjeće butove s mladim krumpirom. Sporo pečena janjetina bila je mekana i kremasta poput maslaca, ali s vrlo distinktivnim okusom mladog crvenog mesa . No, kvalitativnu je razliku napravio fenomenalni umak od porta.

esplanade-uskrs-20

Po čemu se fine dining restorani razlikuju od svakodnevnih restorana? Među ostalim, po umacima. Esplanadin umak od porta, pun slatko slanih okusa s dubokim začinskim notama, primjer je kako se visoka restoranska kuhinja može donijeti doma.  Drugo glavno jelo, obrazi crne slavonske svinje, uživali su u drukčijem dodiru čiste visoke kuhinje, u izvrsnim crnim tartufima.

U nizu predjela aposlutno je najjači dojam ostavila terina od gusjih jetara poslužena s briošom i chutneyem od jabuke. Ovo bi se jelo moglo servirati u velikoj većini ozbiljnijih pariških restorana, a izvrsno podnosi dostavu jer se u teksturi dobro napravljene terine od foie gras u nekoliko sati ništa ne može promijeniti.

esplanade-uskrs-08

Tartar biftek bio je uobičajeno izvrstan, dok su dimljene srdele šarmantna posveta najvažnijoj ribi iz Jadrana. Svim je slanim jelima dominirala fantastična pogača, velika kao pola našeg dosta velikog stola u blagovaonici, koja je idućih šest sati ostala ista kao kad je stigla: načeli smo je oko dva popodne, a u osam navečer bila je skoro jednako sočna i privlačna.

Kao i za svake blagdane, Esplanade priprema posebni program deserata. Pinca je očekivano lijepa, makovnjača i orehnjača klasične u dobrom smislu te riječi, ali mali deserti zaista su spektakularni:od najbolje bohem kocke u gradu, preko kolačića s jako finim džemom od jagoda do briljantno dizajniranih petits fours na temu uskršnjih jaja.

esplanade-uskrs-01

Zašto iz godine u godinu sve više volimo Esplanadu premda smo u nju ionako zaljubljeni već tri desetljeća? Zato što Esplanade u raznim svojim segmentima, od posluge, preko općeg dojma koji hotel ostavlja do zaista promišljenog i preciznog pristupa gastronomiji, simbolizira onaj Zagreb kakav bismo htjeli vidjeti. Esplanade je zagrebački Ritz i Savoy. Samo što njeno okruženje ne odgovara Ritzu i Savoyu, što se, srećom, u Esplanadinom servisu ne vidi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.