Esplanade tijekom pandemije radi jednakim entuzijazmom kao Tvornica čokolade Willyja Wonke. Iz Esplanadinih kuhinja svakih nekoliko tjedana i mjeseci izlaze nova jela, koja autoritativno demonstriraju da se gastronomija i dostava mogu bezbolno pomiriti. Samo je potrebno pažljivo izabrati žanrove (nikog nećete impresionirati rižotom ni steakom iz dostave) što je Esplanadin tim ovoga puta učinio gotovo bez pogreške.
Dakle, za glavno smo jelo dobili male janjeće butove s mladim krumpirom. Sporo pečena janjetina bila je mekana i kremasta poput maslaca, ali s vrlo distinktivnim okusom mladog crvenog mesa . No, kvalitativnu je razliku napravio fenomenalni umak od porta.
Po čemu se fine dining restorani razlikuju od svakodnevnih restorana? Među ostalim, po umacima. Esplanadin umak od porta, pun slatko slanih okusa s dubokim začinskim notama, primjer je kako se visoka restoranska kuhinja može donijeti doma. Drugo glavno jelo, obrazi crne slavonske svinje, uživali su u drukčijem dodiru čiste visoke kuhinje, u izvrsnim crnim tartufima.
U nizu predjela aposlutno je najjači dojam ostavila terina od gusjih jetara poslužena s briošom i chutneyem od jabuke. Ovo bi se jelo moglo servirati u velikoj većini ozbiljnijih pariških restorana, a izvrsno podnosi dostavu jer se u teksturi dobro napravljene terine od foie gras u nekoliko sati ništa ne može promijeniti.
Tartar biftek bio je uobičajeno izvrstan, dok su dimljene srdele šarmantna posveta najvažnijoj ribi iz Jadrana. Svim je slanim jelima dominirala fantastična pogača, velika kao pola našeg dosta velikog stola u blagovaonici, koja je idućih šest sati ostala ista kao kad je stigla: načeli smo je oko dva popodne, a u osam navečer bila je skoro jednako sočna i privlačna.
Kao i za svake blagdane, Esplanade priprema posebni program deserata. Pinca je očekivano lijepa, makovnjača i orehnjača klasične u dobrom smislu te riječi, ali mali deserti zaista su spektakularni:od najbolje bohem kocke u gradu, preko kolačića s jako finim džemom od jagoda do briljantno dizajniranih petits fours na temu uskršnjih jaja.
Zašto iz godine u godinu sve više volimo Esplanadu premda smo u nju ionako zaljubljeni već tri desetljeća? Zato što Esplanade u raznim svojim segmentima, od posluge, preko općeg dojma koji hotel ostavlja do zaista promišljenog i preciznog pristupa gastronomiji, simbolizira onaj Zagreb kakav bismo htjeli vidjeti. Esplanade je zagrebački Ritz i Savoy. Samo što njeno okruženje ne odgovara Ritzu i Savoyu, što se, srećom, u Esplanadinom servisu ne vidi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.