Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO PIJU SOMMELIERI Glavni sommelier Noela Ivan Jug preporučuje da istražite pristupačne Bordeauxe

jug-preporuke

U novoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučivat će vina, otkrivati osobne preferencije i s čitateljima dijeliti dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier Noela, jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Sommelierski prvak Hrvatske 2018, Advanced Sommelier na Court of Master Sommeliers i prvi hrvatski certificirani sommelier za sake, gospodin Jug vam ove nedjelje otvara svijet pristupačnih Bordeauxa, s kojima po prijateljskim cijenama možete otkriti moć, raznolikost i raskoš bordoških apelacija. 

Nedjelja kao poseban dan kada su obveze iza i ispred mene, dan je posvećen obitelji, hrani i naravno vinu. U zadnje vrijeme doma kuham uglavnom rustikalna jela, a od vina istražujem Bordeaux. 

Regija na 45. paraleli, koja leži na dvije rijeke Garonne i Dordogne, proizvodi možda najbolja vina uglavnom od sorti  cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. 

Zbog raznolikosti u lijevoj i desnoj obali, utjecaju klimatskih uvjeta, različitom utjecaju tla koji vinima daju potpuno drugačiju aromatiku, kompleksnost, strukturu i na kraju drugačije iskustvo uživanja, ova vina svrstava visoko na mojoj listi. 

Odabrao sam tri Bordeauxa iz tri različite apelacije koja sam kušao zadnjih nedjelja. S cijenom od 25 do 30 eura, sva su tri vina odlična vrijednost za novac. 

j-boyd

Prvo vino je Jacques Boyd iz Margauxa. Vino iz odlične berbe 2015, rubinske boje, kompleksno na nosu, puno je crnog voća, borovnica i crnog ribiza koje prate cvjetne note ljubičica i lagano parfemni mirisi tipični Margaux.

j-perganson

Drugi je Larose Perganson 2010, Cru Bourgeois iz sjevernije apelacije Pauillac. Također izražene arome crnog voća, dublje je u boji, s više zemljanih tonova i više rustikalnosti u pozadini, koju čine note vlažne zemlje i slatkih začina. Završetak je uglavnom lagano zadimljen, s naznakom cigara i čokolade.

j-belregard

Treći moj vikend favorit iz Bordeauxa dolazi s desne obale, iz St. Emilliona Belregard-Figeac iz 2015, vino iz područja u kojemu uglavnom dominira merlot. Za razliku od vina s lijeve obale, u ovom vinu duboke rubinske boje u nijansama dominira crveno voće poput zrelih trešanja i crvenih šljiva, s dosta slatkih začina praćenih bogatim aromama vanilije i tartufa. Ovo je vino mekše od prva dva i ima nešto niže kiseline.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.