Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bolfanov novi Sauvignon osvojio je zlatnu medalju na Concours Mondial za sauvignone

bolfan-sauvignon-concours

Renomirani zagorski vinar Tomislav Bolfan ovih je dana osvojio zlatnu medalju na dosta važnom međunarodnom natjecanju Concours Mondial du Sauvignon, koje se održava u Bruxellesu.

Riječ je o jednoj od svega nekoliko svjetskih smotri posvećenih isključivo sauvignon blancu, na kojoj sudjeluju vina iz dvadesetak zemalja, od Novog Zelanda do Austrije, Slovenije i Hrvatske. Među prijavljenim uzorcima nalaze se i etikete klasičnih svjetskih vinarija poput Henri Bourgois iz Loire.

Tomislav Bolfan, koji je prije pet godina postao svjetski prvak na natjecanju sauvignona u španjolskoj Ruedi, na ovogodišnji je Concours Mondial du Sauvignon poslao svoj najnoviji Sauvignon iz lanjske berbe, koja se svugdje u Hrvatskoj ocjenjuje iznimnmno dobrom.

Bolfan je dobio zlato u konkurenciji ekoloških vina, što je osobito važno jer je Hrvatska nažalost još nedovoljno afirmirana kao zemlja prirodnih vina.

U petak smo probali novi Bolfanov Sauvignon, koji još nije stigao na tržište. Radi se o originalnom, prilično netipičnom vinu. Bolfanov Sauvignon iz 2020. manje je zelen i herbalan od svojih prethodnika. On nije ni travnat niti ima preizražene arome šparoga i bazge.

Bolfanov zlatni Sauvignon sadrži još suzdržane, svježe arome ogrozda i zelenih jabuka, s tek nešto svježe pokošene trave i citrusa, ali s vrlo mnogo mineralnosti. Na nepcu je jako svjež, opet mineralan, već sada lagano elegantan i veoma dobro harmoniziran. U idućih godinu dana trebao bi se dodatno zaokružiti.

Bolfanov Sauvignon iz 2020. ozbiljno je i otmjeno vino nimalo prvoloptaškog karaktera koji imaju mnogi naši ali i svjetski sauvginoni, s puno gastronomskog potencijala, osobito u ovo doba godine.

Željeli bismo ga probati s jelima od mladog graška, boba, vrtnih šparoga, ali i s kamenicama, srdelama, inćunima i sushijem (ne računajući sushi s masnom tunom). Bolfanov novi Sauvignon defintivino zaslužuje internacionalnu zlatnu medalju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.