Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Trgovački lanci lažno deklariraju porijeklo robe. Poljske jabuke i uvozno mlijeko prodaju kao hrvatske proizvode

jabuke

Hrvatska voćarska zajednica ovih je dana Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede prijavila lažno deklariranje jabuka, objavio je jutros Večernji list.

Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice, kaže kako je riječ o sortama idared i jonagold uvezenima iz Poljske, a na tržnicama i u trgovačkim lancima označene su kao da su proizvedene u Hrvatskoj.

Gospodin Ledinski tvrdi da se čak i po pakovanjima vidi kako je riječ o uvoznom voću, samo što su na originalnu poljsku ambalažu dodane oznake o hrvatskom porijeklu jabuka.

U Državnom inspektoratu kažu da provjeravaju navode iz prijave o lažnom deklariranju jabuka . Nije, međutim, objavljeno koji trgovački lanci prodaju lažno deklarirane jabuke.

Državni inspektorat zaprimio je i prijave o lažnom označavanju porijekla mlijeka. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore tvrde da se u trgovačkim lancima trenutno masovno po dampinškim cijenana prodaje mlijeko iz raznih članica Europske Unije označeno kao hrvatsko, pa se na etikete čak stavljaju kockice ili šahovnica.

Podsjetimo, prošle je godine Državni inspektorat u suradnji s Interpolom i Europlom otkrio pet slučajeva lažnog označavanja vina: vina iz Makedonije, Čilea i Italije prodavala su se kao hrvatska vina.

Inspektorat, međutim, nije htio otkriti tko je falsificirao etikete i koji su trgovački centri prodavali lažno označena vina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Trgovački lanci lažno deklariraju porijeklo robe. Poljske jabuke i uvozno mlijeko prodaju kao hrvatske proizvode

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min