Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Chef Tino Sinožić jučer nam je u Navisu pripremio impresivno predjelo od tri oblika sirovih škampa

navis-sashimi-g

Kvarner je ovih dana prepun škampa. A kvarnerski su chefovi sve maštovitiji i sofisticiraniji u obradi škampa.

navis-rizoto
navis-shooter
navis-kruh

Jučer nam je tako Tino Sinožić, dugogodišnji iako još mladi Navisov chef, na jednom tanjuru prezentirao tartar od škampa, carpaccio od škampa i gotovo neobrađeni rep škampa s tek malo cvjeta soli. “Ovo bismo vjerojatno mogli nazvati sashimi od škampa,” kazao je Sinožić.

tin-sinozic
Navisov chef Tino Sinožić

Sva su tri oblika sirovih škampa ispala fenomenalno. Radi se o barely touched pristupu koji je u slučaju živih škampa apsolutno opravdan, i koji se svodi na precizno doziranje minimalne količine dodataka, poput soka od citrusa ili sušenih citrusa ili sasvim malo soli i ulja, da bi se istaknula prirodna veličanstvenost glavnog sastojka. Ovim je jednostavnim ali zapravo vrlo kompleksnim predjelom Tino Sinožić definitivno ušao u viši rang ozbiljnog, gastronomskog kuhanja.

navis-desert
Desert Petre Dragojlović

Poslije sirovih škampa dobili smo mali tamnozeleni shooter od divljih šparoga obogaćen limunovim uljem, a zatim veliki, raskošni rižoto od škampa i divljih šparoga, koji je bio tehnički perfektno skuhan. Uz ovaj izvrstan proljetni ručak pili smo jako fin Radovanov Sauvignon iz 2019. godine.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Chef Tino Sinožić jučer nam je u Navisu pripremio impresivno predjelo od tri oblika sirovih škampa

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min