Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PORAZNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Trećina hrvatske djece je pretila, 80 posto ne jede povrće svaki dan

djeca-kilogrami

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo predstavljeni su novi rezultati istraživanja Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI)“ Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. Istraživanje je predstavila voditeljica za Republiku Hrvatsku  prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović. Rezultati istraživanja su depresivni.

Istraživanje je pokazalo da 35 posto djece dobi od 8 do 9 godina u Hrvatskoj ima višak kilograma, i da je problem izraženiji kod dječaka nego kod djevojčica. Uzroci bi se mogli sažeti kao kombinacija stila života, loše prehrambene kulture roditelja i nedostupnosti zdravih opcija u školama i prostorima u kojima djeca provode značajnu količinu vremena.

“Ovi rezultati, u usporedbi s rezultatima prvog kruga CroCOSI istraživanja 2015./2016. u kojem je zabilježena prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece iste dobi od 34,9 posto, šalju dvije poruke. S jedne strane, s gledišta cilja zaustavljanja porasta debljine u djece do 2025. godine, činjenica da u trogodišnjem razdoblju nije zabilježen značajan porast debljine u djece je poželjna i doprinosi ostvarenju ovog globalnog cilja SZO-a (20).

S druge strane, činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Prije svega, svako treće dijete u dobi od 8,0 do 8,9 godina ima povećan rizik da u odrasloj dobi također ima problem prekomjerne tjelesne mase i debljine, što posljedično znači veći rizik oboljenja od KNB te time očekivani teret za zdravstveni sustav, što za sobom povlači i financijske troškove ali i gubitke u ljudskom kapitalu,“- rekla je Sanja Musić Milanović. Infografike objavljene uz studiju zorno dočaravaju problem. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.