Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTRAŽIVANJE Jedemo sve više proteina, no to ne znači da se zdravije hranimo. Naprotiv

pekarnica

Novi proizvodi koji izlaze na tržište sadrže sve više proteina, tvrdi se u novom istraživanju Innova Marketa objavljenog na portalu Food ingredients first. Na globalnom tržištu u 2020. je bilo šest posto više izvora proteina u odnosu na prethodnu godinu. To međutim ne znači i da se zdravije hranimo.

Ovom rastu potrošnje proteina, naime, najviše pridonosi pekarstvo s glutenskim proteinima čija potrošnja je lani rasla 19 posto, uvelike zahvaljujući pandemiji. Po kompanijama, najviše novih izvora proteina na tržište je stavio Nestle. Po izvorima, nakon pšeničnog glutena koji čini 21 posto, najviše proteina konzumiramo iz mliječnih proizvoda i žumanjaka, što je povezano sa činjenicom da i dalje najviše proteina dobivamo iz pekarskh proizvoda.

proteini

Najveći dio proteina koji jedemo i dalje su takozvani beskorisni proteini. Iz mesa, ribe i i jaja dobivamo 11 posto proteina, dakle gotovo dvostruko manje nego iz kruha i ostalih pekarskih proizvoda, i gotovo jednako kao iz suplemenata. Proteini u masovnoj industrijskoj proizvodnji hrane još uvijek se ne tretirao kao jedan od najvažnijih nutricionističkih elemenata, već kao tehnološki sastojak koji prilagođava karakteristike hrane željama potrošača. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.