Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proizvođači aceta balsamica iz Modene: Evo zašto Slovenija nikako ne može zaštiti svoj balsamico

Prije nekoliko dana objavili smo članak o planu Slovenije da u EU zaštiti svoj balzamični ocat i bijesne reakcije talijanskih političara na tu namjeru. Niti 24 sata nakon objave članka, dobili smo dopis Konzorcija proizvođača aceta balsamica iz Modene, jedinog zaštićenog balzamičnog octa. U reagiranju na članak, Konzorcij upozorava da bi se zbog “pogrešnog iščitavanja odluke Europskog suda pravde mogli izvesti pogrešni zaključci” i nudi pojašnjenje svojeg viđenja situacije.  Ključni pojam u ovom slučaju je europski institut evokacije.

Prema EU regulativi iz 2011. zaštićeni nazivi ne štite samo proizvode od imitacije i zloupotrebe, već štite i mjesta donosno asocijacije na mjesta na kojima su ti proizvodi nastali. Preciznije, pojedine riječi iz zaštićenih naziva nemaju samostalnu zaštitu, ali ovisno o kontekstu u kojem se koriste mogu evocirati, podsjećati na zaštićene i zato se ne smiju koristiti.

Ključna za ovu problematiku je presuda Europskog suda pravde iz 2019. u kojoj je korištenje imena književnog lika Don Quixote de La Mancha za promociju jednog sira proglašena nezakonitom jer “evocira” geografsko područje s kojim se povezuje manchego, sir sa zaštićenom oznakom porijekla, a sir sa spornim nazivom nije bio manchego.

Prema tumačenju Europske komisije, “evociranje” je svaka komponenta u prezentaciji proizvoda, uključujući vizualne elemente i riječi, koja potrošača neposredno asocira na zaštićeni naziv. Za konkretne slučajeve na tom području nadležni su nacionalni sudovi.

“Europski sud pravde ni na koji način pojmove aceto i blasamico nije izuzeo iz instituta evokacije,” tvrdi se u dopisu koji potpisuje direktor Konzorcija Federico Desimoni, “Te riječi mogu biti evokacija zaštižene oznake Aceto Balsamico di Modena. U presudi po kojoj pojedini negeografski pojmovi u zaštićenim oznaka geografskog porijekla samostalno ne mogu biti zaštićeni kao što su kada se koriste unutar oznake, ipak priznaje da njihovo korištenje može biti nezakonito.

Takve neregularnosti u konkretnim su slučajevima nadležnost nacionalnih sudova koji analizirajući svaki slučaj zasebno moraju ustanoviti postoji li evokacija ili ne. Zbog toga smatramo da je duboko pogrešno tumačiti da se riječi aceto i balsamico mogu slobodno koristiti.  

Tko god poznaje povijest odluka Europskog suda pravde na temu evokacije, zna da su u mnogim slučajevima etiketiranje proizvoda generičkim ili poznatim izrazima, specifični oblik proizvoda ili grafički element, sve elementi koji pojedinačno nemaju zasebnu zaštitu, ali je svejedno presuđeno da je prisutna evokacija.  Pojam balsamico u potpunosti spada u tu kategoriju.

Razlika je ovoga puta u tome što jedna država koristeći instrument tehničkog normiranja pokušava domaćim sudovima prebaciti ocjenu zakonitosti proizvoda, pritom ozakonjujući a priori korištenje pojma balsamico, kako se ne bi smatrao evokacijom. Ovakav mehanizam duobko se protivi zajedničkim načelima i propisima Europske unije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.