Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kikiriki je imao važnu ulogu u lansiranju NASA-inog rovera na Mars. Evo zašto

nasa-kikiriki

Znanost i praznovjerje ponekad idu skupa. U objavama o uspješnom slijetanju NASA-ina rovera Perseverance na Mars, stručnjaci koji su radili na lansiranju često spominju kikiriki. Rob Manning, glavni inženjer NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja slijetanje Perseverancea komentirao je pred kamerama pokazujući na kutiju Lucky Peanutsa.

Thomas Zurbuchen i Lori Glaze iz uprave misije, na Twitteru su objavili fotografiju na kojoj drže teglice kikirkija s porukom “sretni kikiriki uvijek pri ruci”. Ovaj neobični meta detalj zaintrigirao je ljude pa je NASA objasnila o čemu je riječ.

Već desetljećima, nijedna važna NASA-ina svemirska misija ne može proći bez kikirikija. Svaki put kad se lansira ili spušta svemirska letjelica, objašnjavaju, stručnjaci u komandnom centru dobivaju personalizane paketiće kikirikija, kojeg u centru nikad ne smije nedostajati. Ovo praznovjerje uspomena je davno lansiranje Rangera 7, prve američke svemirske sonde koja je uspjela poslati jasne slike Mjesečeve površine snimljene izbliza.

“Legenda kaže da nakon šest neuspješnih lansiranja, NASA-ini stručnjaci 1964. nisu s puno samopouzdanja krenuli u sedmo lansiranje sonde Ranger. Dok su gledali raketu na lansirnoj rampi, Dick Wallace, stručnjak za putanje zaposlen na misiji, počeo im je dijeliti vrećice kikirikija, da smire živce. Sedmo lansiranje je uspjelo i nesretan niz je preknut. Ostalo je povijest. Sretni kikiriki važan je dio naših priprema za svaku veliku misiju,” objasnio je Adam Nelessen, inženjer koji je radio na slanju Perseverencea na Mars.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.