Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomica Špiček u reklami za Tri, dva, jedan – kuhaj! viče na kandidata jer nije oprao rižu. U stvarnosti, riža se često ne smije prati

spicek

Danas smo naletjeli na najavu za Tri, dva, jedan – kuhaj! u kojoj chef Tomislav Špiček grmi na nekog sirotog kandidata: “Je li moguće da nisi oprao rižu!?” zgražava se gospodin Špiček nad nemarnim amaterskim kuharom. U stvarnosti, međutim, Špiček ne mora biti u pravu . Naime, za dva veoma poznata jela od riže, riža se nikad ne smje pratii. Prvo, nikad ne smijete prati rižu za rižoto, jer pranjem riže ispirete i škrob. A što više škroba nužno je za kremasti rižoto bez dodavanja mascarponea ili vrhnja. Dakle, nikad ne smijete prati rižu za rižoto što god da u reality emisijama čujete o tome.

Drugo, nikad ne smijete prati rižu za paellu, opet zbog opasnosti od ispiranja škroba. Paella se kao i rižoto kuha s rižom kratkog zrna, ali sasvim drukčijom tehnikom. Dok rižoto moramo stalno miješati da bismo dobili kremastost, paellu uopće ne smijemo miješati jer želimo dobiti čvrstoću riže i hrskavu, blago zagorenu koricu na dnu. U oba je slučaja esencijalno da riža sadrži što više škroba, pa je zato ne smijemo prati. Što znači da nije nužno vikati na uplašenog kandidat reality showa ako nije oprao rižu. Osim ako kandidat nije kuhao rižu u washoku tradiciji, u što čisto sumnjamo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.