Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moćna bordoška vinarija Rothschild tužila je hrvatski Saints Hills zbog loga Male Nevine

rothschild-mala-nevina

Zadnjih mjeseci na hrvatskom Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasntištva odvijao se znakovit proces. Njegovi sudionici ni približno nisu bili ravnopravni. S jedne je strane bila jedna od najmoćnijih svjetskih vinarija, bordoški Rothschild, generacijama u vlasništvu obitelji Rothschild, vlasnici Chateau Mouton Rothschilda i Chateau Lafitea. 

S druge strane – butikna pelješka vinarija Saints Hills u vlasništvu obitelj Tolj. U priči koju je objavila Dobra hrana, otkriva se da je Rothschild pokušao spriječiti St.Hills da registriraju logo njihova vina Mala Nevina. 

Spor je nastao kad je Ernest Tolj odlučio registrirati logo Male Nevine na Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Tvrtka Baron Philippe de Rothschild S. A. žalila se na registraciju tvrdeći da životinjska glava na etiketi Male Nevine previše sliči na ovna s njihova vina Mouton Cadet. Problem ove žalbe, u kojoj se tvrdi da bi logo kupce mogao dovesti u zabunu oko toga koje vino piju, jest da se temelji na subjektivnom dojmu i pretpostavci. Ništa nije kopirano, ništa nije ukradeno. I podsjeća na rašireni problem ne samo u vinskoj industriji. Moćne velike korporacije naoružane odvjetnicima pokušavaju zaraditi na tužbama za intelektualno vlasništvo ili blokirati sve ih imalo podsjeća na njihove zaštićene marke. 

U slučaju Male nevine pobijedio je slabiji. Državni zavod za intelektualno vlasništvo odbio je Rothschildovu žalbu. U obrazloženju navodi da, prvo, na Maloj nevinoj nije ovan nego jarac, tipična životinja Istre odakle dolazi grožđe za Malu nevinu (vinograd Sv.Ante). Osim toga, Toljev jarac gleda ulijevo a Rothschildov ovan udesno. Rotschildov argument da bi kupci zbog loga Male nevine mogli pomisliti da kupuju Mouton Cadet također je odbačen uz obrazloženje da većina hrvatskih kupaca ne zna da se ovan na francuskom kaže mouton. Ukratko, Rothschildu je naloženo da plati troškove postupka 1550 kuna. A autor članka postavlja pitanje hoće li Rothschild sada tužiti i Zadrugu neretvanskih branitelja zbog plavca Opus, zato što imenom podsjeća na kultno kalifornijsko vino Opus One koje se nalazi u njihovom portfelju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.