Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VJEROVALI ILI NE Premijer Plenković žestoko je napao riječki bar Three Monkeys, i to zbog diskriminacije

plenkovic-monkeys

Jako smo dugo u novinarstvu . Desetljećima. I zaista se ne sjećamo da je bilo koji hrvatski predsjednik Vlade i predsjednik Republike javno napao jedan kafić. Državnici, naime, ne polemiziraju s kafićima. Barem bi tako trebalo biti. Andrej Plenković danas je prekršio to samorazumljivo pravilo i žestokonapao riječki bar Three Monkeys zbog diskriminacije.

Gospodin Plenković pred novinarima je napao hrvatsku javnost “zato što ne reagira na diskriminaciju ona Tri majmuna prema HDZ-u. Da je netko napravio tako nešto Židovima, Srbima, Romima, Armadi ili SDP-u, već bi se digla strahovita halabuka. A sad svi šute,” požalio se hrvatski premijer.

Podsjetimo, riječ je o tome da je bar Three Monkeys simpatizere i članove HDZ-a proglasio nepoželjnima u svojim prostorima, u znak prosvjeda zbog dvostrukih mjerila u pandemiji i Vladine politike prema ugostiteljima. Vlasnik bara Tomislav Kovačević svoj je postupak u nizu postova objasnio na Facebook stranici Three Monkeys.

Premijer Plenković u ogorčenom je istupu protiv manjeg riječkog kafića pomiješao kategorije. Židovstvo ili romstvo, hrvatstvo ili srpstvo, rasne su i nacionalne kategorije. Zabrana ulaska Židovima ili Hrvatima u neki kafić utoliko je čin rasne i nacionalne diskriminacije. Pripadnost HDZ-u ili SDP-u je pitanje političke orijentacije, koju neki građani mogu, a drugi ne moraju podržavati.

“Neka premijer koji pere novinarku pročita komentare njegovih istomišljenika. Neka se spusti malo na zemlju, nisam ja njegov podanik”, izjavio je nakon Plenkovićevog istupa vlasnik Three Monkeysa za Dnevnik.hr , “Naravno da to nikad nisam napisao, taj vrli premijer bi mogao pročitati moje izjave kad govori da su novinari nepripremljeni. Nisam napisao da će nekome biti zabranjeno, nego da ih ne želim blizu. Ali hoće li doći on i njegovi, to nije moja stvar. Kod nas će svaki gost biti profesionalno uslužen”, rekao je Kovačević.

Političke se stranke nalaze na političkom tržištu. Nekima je jedna stranka simpatična a drugima antipatična. Tu nema diskriminacije. Bilo koji vlasnik bilo kojeg kafića ili restorana može zabraniti ulazak članovima HDZ-a ili SDP-a ako se ne slaže s njihovim politikama. Uostalom, brojni su američki restorani unatrag nekoliko godina zabranili pristup pripadnicima Trumpove administracije, protestirajući tako protiv Trumpove politike. I nitko ih nije optužio za diskriminaciju, kao što nitko ne treba optužiti za diskriminaciju bilo koji hrvatski kafić ili restoran koji odbije poslužiti Peđu Grbina ili Andreja Plenkovića.

Tu se naprosto radi o političkom prosvjedu u okviru slobode govora i izražavanja. U svakom slučaju, jako je neobično što se predsjednik Vlade kao nositelj najveće političke moći u zemlji javno obrušio na jedan prilično bezazleni riječki kafić.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.