Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RAPA NUI Čovjek je zasadio vinograde na Uskršnjim otocima

uskrsnji-otoci-vino

Uskršnji otoci poznati su po misterioznim kamenim skulpturama, turizmu, velikom podmorskom rezervatu i filmu Rapa Nui iz 1994. Sada bi, kako stvari stoje, mogli postati poznati i po vinima. Skupina poduzetnika pod vodstvom enologa i inženjera Alvara Arriagade zasadila je dva hektara vinograda chardonnaya i crnog pinota u zoni Pu Ika ta’e Hape, desetak kilometara sjeverno od uspavanog vulkana Rano Kau na jugozapadu Uskršnjih otoka. U Arriagadeovoj grupi su Fernando Almeda, bivši glavni enolog čileanske vinarije Miguel Torres, povjesničar Cristian Moreno Pakarati i dvojica starosjedilaca, Poki Tane Hao i njegov otac. 

 “Rapa Nui ima subtropsku klimu, vulkansko tlo i snažan utjecaj Humboldtove hladne morske struje: to stvara jedinstvene uvjete u francuskoj Polineziji,” rekao je Arriagada,“Zbog hladnijeg mora, manje temperaturnih ekstrema i manje vlažnosti zraka, ovo bi moglo biti izvrsno mjesto za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.” 

Ovo nisu prvi vinogradi na Uskršnjim otocima. Prema nekim povijesnim zapisima, vinovu lozu tamo su pokušali uzgajati francuski kolonizatori u 19. stoljeću. Neke stare loze zasađene na Rano Kau preživjele su do danas, kao divlje i dosad nepoznate sorte. Arrigadaov tim ih sada pokušava klasificirati. “Uzeli smo 300 reznica s divljih loza koje smo pronašli u vulkanu, u raznim fazama rasta i zrelosti. Podigli smo rasadnik u kojemu ćemo procijeniti njihov kapacitet prilagodbe i brzinu rasta. Idući izazov je provesti ampelografsku studiju da vidimo koje su sorte srodne našim lozama,” rekao je Arrigada. Prva vina bi u najboljem slučaju mogli imati za nekoliko godina. Tako će Uskršnji otoci nakon piva Mahina dobiti i svoje prve vinske etikete. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.