Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINA GALIĆ Kako je najmodernija hrvatska vinarija podnijela najkrizniju godinu

vinski-izvjestaj-galic

Prije samo dvije godine, ujesen 2018. u Kutjevu je svečano otvorena nova vinarija Galić. Bio je to svemirski brodu među hrvatskim ali i regionalnim vinarijama. Zaista nikad nigdje u razmjernoj blizini nismo vidjeli vinariju opremljenu vlastitim laboratorijem, najboljim dostupnim bačvama, vinifikatorima, betonskim jajima i tankovim od inoksa. Ta je oprema kompetentnom enologu Slavenu Jeličiću omogućila da radi na hi-tech igralištu s gotovo beskrajnim mogućnostima.

Investicija u novu vinariju Galić, koja obuhvaća i prvi i fine dining restoran u središnjoj Slavoniji, usitinu je velika. Riječ je o više od 45 milijuna milijuna kuna. Ta bi investicija trebala promijeniti i pokrenuti već dugo uspavanu slavonsku vinsku ali i turističko restoransku scenu.

Izgradnju vizualno impresivne vinarije, koju potpisuje zagrebački studio Dva arhitekta, jednim je dijelom financirala Europska Unija. Investicija se, naravno, mora vraćati.

galic-vinarija-tankovi-spec

Vina Galić nisu velika vinarija. Ukupno proizvode manje od 200 tisuća buteljki godišnje, no kane povećati prizvodnju, što im omogućuju prestižni vinogradi u Brodskom Stupniku koje je Galić kupio prije par godina. Većina proizvodnje Vina Galić prodaje se u restoranima i hotelima. Andrej Markulin, agilni predsjednik Uprave Vina Galić, ispričao nam je kako se ova napredna vinarija suočavala s krizom.

Koliko je epidimijska kriza utjecala na poslovanje Vina Galić?

Kriza je, naravno, iznimno utjecala na naš posao. I još će utjecati. Naše su glavno tržište restorani, hoteli i drugi ugostiteljski objekti, koji lani uglavnom nisu radili ili su radili smo par mjeseci u godini.

Preko kojih ste prodajnih kanala lani distribuirali najviše vina?

Usprkos krizi i lockdownima, i lani smo najviše vina prodali u HoReCi. Slijede izvoz i internetska trgovina.

Kako je kriza utjecala na Vaše poslovne planove za 2020? Jeste li odustali od od već dogovorenih projekata? 

Odgodili smo ulaganje u dio opreme. Otkazali smo dio predviđenih marketinških aktivnosti.

galic-tasting-chardonnay

Kako biste opisali svoju strategiju za preživljavanje u kriznim godinama?

se što strože kontolirati troškove i diversificirati tržišta.

Je li fokusiranje na izvoz trajno i izvedivo rješenje?

Fokus na izvoz svakako je jedno od rješenja za probleme hrvatske vinske indsutrije. No, do izvoznih se rezultata ne dolazi preko noći. Za takvo što potrebno je puno kontinuiranog i kompetentnog rada.

Može li hrvatska vinska industrija preživjeti još jednu kriznu godinu?

Prema našim procjenama, veći dio hrvatske vinske industrije kadar je izdržati još jednu tešku godinu. Međutim, dvadeset do trideset posto vinarija vjerojatno ne bi moglo preživjeti novu uzastopnu krizu.

Vinski izvještaj 2020/2021. besplatno downloadajte OVDJE

vinski-izvjestaj-2020-cover
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.