Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dalmatinska panceta i pečenica dobile su europsku oznaku zemljopisnog porijekla

panceta

Danas je objavljeno da je Europska komisija odobrila europsku oznaku zemljopisnog porijekla za dalmatinsku pancetu i pečenicu. Oznaka zemljopisnog porijekla obuhvaća cijelu Dalmaciju i Karlobag i Novalju, koji se nalaze u Ličko senjskoj županiji. U obrazloženju oznake zemljopisnog porijekla prilično je precizno opisan proces proizvodnje pancete i pečenice.

Panceta se, primjerice, smije dimiti isključivo na hladnom dimu. Od početka proizvodnog procesa do puštanja u promet potrebno je barem 65 dana. Međutim, oznaka zemljopisnog porijekla ne znači da panceta i pečenica doista dolaze iz Dalmacije.

Naime, oznaka zemljopisnog porijekla nalaže da se najmanje jedna faza proizvodnje odvija na određenom zemljopisnom području. Ta faza proizvodnje može biti, recimo, sušenje mesa. Oznaka zemljopisnog porijekla ne nalaže da sirovina dolazi iz zastićenog područja, što znači da se dalmatinska pečenica i panceta mogu proizvoditi od svinja koje se ne uzgajaju u Dalmaciji što je, nažalost, uobičajena praksa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.