Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarna enologinja Vera Zima otišla je u mirovinu

Vera Zima, dojučerašnja glavna enologinja Iločkih podruma, otišla  je u penziju. Gospođa Zima, jedan od najvažnijih enologa  u modernoj povijesti hrvatske vinske industrije, petnaest je godina nadgledala i usmjeravala proizvodnju koja je dosezala i pet milijuna litara godišnje, praktički bez ijednog lošeg vina.

S gospođom Zimom na čelu vinske proizvodnje, Ilički podrumi osvojili su bezbroj važnih međunarodnih priznanja. Zadnji je Zimin trofej bila zlatna medalja na International Wine Challengeu za Vrhunsku graševinu iz 2018. godine.

Nas su, pak, najviše impresionirali traminci visokih predikata iz druge polovice dvijetisućitih, kao i Graševina Velika berba iz 2011. godine. Riječ je o vjerojatno najboljoj suhoj graševini proizvedenoj u Hrvatskoj u ovom stoljeću, do koje je došlo donekle slučajno. Vera Zima sakrila je, naime, desetak tisuća litara posebno dobre  graševine iz 2011. da vidi što će se s vinom događati poslije nekoliko godina odležavanja. Godine 2015. Velika je berba počela  dolaziti u punu formu, a tek je lani dostigla vrhunac.

Vera Zima jedna je od manje javno poznatih ali esencijalno važnih protagonistica hrvatske vinske scene. U povijesnoj retrospektivi, njena je uloga u razvoju hrvatske vinske industrije vrlo blizu Kozlovićevoj, Krauthakerovoj ili Matoševićevoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.