Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEDJELJNI RUČAK KULTA PLAVE KAMENICE Špageti s ikrom lososa jednostavna su i raskošna opcija za Valentinovo

spageti-ikra-losos

Kavijar i razne njegove imitacije, od kojiH ikra lososa spada među bolje, zapravo veoma dobro podnose umjerenu termičku obradu. Kavijar i lososova ikra ne moraju se jesti samo sirovi, već se mogu itekako uspješni zagrijavati o čemu, primjerice, svjedoče Disfrutarova vruća ” fritula” punjena beluga kavijarom ili čuveni kavijar s roštilja u Asador Etxabarri.

Kavijar i ikra mogu se dobro zagrijavati jer su prilično masni. Ključno je, međutim, da temperatura ne pređe 80 stupnjeva jer na višim temperaturama kavijar postaje tvrd i neupotrebljiv.

Uspjeh špageta s kavijarom Gordona Ramseya iz njegove knjige Passion for Seafood prvi put objavljene 2002. godine, zavisi baš o preciznosti zagrijavanja

Zagrijete li smjesu milerama, temeljca i kavijara kako treba, dobit ćete genijalno, raskošno jelo gotovo za petnaest minuta. Pregrijete li umak,  morat ćete ga baciti. Evo recepta za dvoje, koji bi mogao solidno funkcionirati za Valentinovo. Za četvero samo udvostručite količine.

Ikra od lososa nije nepodnošljivo skupa: teglice od 100 grama mogu se kupiti za 120 ili 130 kuna. Ikra na kojoj piše lumpfish mnogo je jeftinija, ali i posve neupotrebljiva za ovo jelo.

Špageti s ikrom lososa

Sastojci

  • 2 dl ribljeg ili povrtnog temeljca 
  • 200 g špageta iz brončanog kalupa
  • 2 žlice milerama
  • sitno nasjeckani peršin
  • 50 g ikre lososa
  • krupna morska sol
  • svježe mljeveni papar

Reducirajte temeljac da pola tekućine ispari. Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite i ostavite par kapi vode. Pomiješajte temeljac i mileram na niskoj vatri. Umiješajte peršin i ikru. Pazite da se umak ni u jednom trenutku ne približi vrenju. Samo ga lagano zagrijte.

Pomiješajte sa špagetima, dodajte malo morske soli i svježe mljevenog papra. Odmah poslužite u dubokim tanjurima, s još po jednom žličicom ikre na vrhu.

Gordon Ramsey uz ovu bogatu pastu preporučuje alzaški rizling. Rizlinzi stoljećima stare alzaške vinarije Hugel prodaju se u Hrvatskoj. Mi bismo, osim rizlinga, preporučili neki bolji non vintage šampanjac poput Ruinarta, Tomčev Diplomat ili Šemberov Pavel.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.