Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NASA daje 500.000 dolara onome tko smisli kako hraniti astronaute na Marsu

martian-2

Uvjerena da genijalaca zainteresiranih za hranu ima posvuda, NASA je raspisala “Deep Space Food Challenge“, natječaj za razvoj nove tehnologije za prehranu četveročlanog tima astronauta na misiji koja traje najmanje tri mjeseca.

Na umu su im buduće misije na Mars s ljudskim posadama, čije mogućnosti upravo istražuju. Dobra prehrana okosnica je plana, jer se na njoj temelji fizička spremnost i psihološka izdržljivost austronauta. Sterilna laboratorijska hrana nije rješenje, smatraju u NASA-i. Već nekoliko godina ispituju se mogućnosti uzgoja voća i povrća u svemiru, ali i mogućnosti čuvanja kvalitetne hrane koja bi astronautima bila na raspolaganju tijekom misija.

Nadaju se da će nove tehnologije otkrivene u ovom procesu moći koristiti i na Zemlji. Svi koji žele sudjelovati u “Deep Space Food Challengeu” moraju se prijaviti do 28. svibnja a projekte za prvu fazu natječaja predstaviti do 30. srpnja. Pobjednik će dobiti 500 tisuća dolara i poziv za nastavak istraživanja u drugoj fazi. Dvadeset najbolje plasiranih timova dobit će po 25 tisuća dolara.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.