Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istra je i u slučaju nove odluke o mjerama pokazala da je vodeća hrvatska gastronomska regija

porec-kafici1

Istarski je stožer zatražio od Nacionalnog stožera da se u u Istri ne otvore kockarnice i kladionice. Takva istarska reakcija ne znači da netko u regionalnom Stožeru patološki mrzi kockarnice i kladionice. Takva je reakcija, prije svega, znak solidarnosti prema restoranima.

Epidemiolog Bernard Kaić jučer je na press konferenciji kazao da je jasno kako se ne može sve otvoriti jer bi to dovelo do rasta zaraze, pa se išlo na otvaranje onoga što su Stožer i Vlada smatrali važnijim.

Gospodin Kaić time je zapravo potvrdio da Vlada kockarnice i kladionice smatra važnijim od restorana. Za Istru je takva hijerarhija vrijednosti posve neprihvatljiva.

U Istri restorani spadaju među najvažnije biznise uopće. Ovdje prvo treba jasno reći da Istra nema najbolje restorane u Hrvatskoj. Najbolji su restorani i većina najboljih chefova, prirodno koncentrirani u Zagrebu, jer je Zagreb pet puta veće tržište od Istre.

Ali, kulturalno gledajući, Istra definitivno jest vodeća hrvatska gastronomska regija. U Istri su restorani i konobe, kao i vino i ulje, esencijalni dio svakodnevnog života koji ima svoju specifičnu vrijednost, veću od funkcije javne i turističke prehrane. U Istri je stoga teško zamislivo otvoriti kockarnice prije restorana; u Istri , zaista, kockarnice ne mogu biti važnije od restorana.

Naravno da ni jednoj drugoj županiji, kao ni gradu Zagrebu, nije palo napamet da ospore odluku o otvaranju kockarnica, dok su restorani još zatvoreni. Zato što društveno političkim strukturama u svim dijelovima Hrvatske, osim u Istri, restorani uistinu nisu važniji od kockarnica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.