Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NJUJORŠKI POUČAK Restorani od danas konačno smiju otvoriti i sale, ali mnogi to neće učiniti

new-york

Službeno od nedjelje 14. veljače a neslužbeno od danas, odlukom guvernera države New York Andrewa Cuoma, vlasnici njujorških restorana nakon dvomjesečnog lockdowna ponovno smiju primati goste i u salama. Restorani smiju raditi s najviše 25 posto kapaciteta. Cuomo kaže da su novim mjerama pokušali pronaći balans između ekonomskog učinka lockdowna i brige za zdravlje građana.

Broj hospitaliziranih zbog korona virusa u New Yorku pada, ali i dalje se prijavljuje nekoliko tisuća novozaraženih dnevno. Kao dodatnu pomoć ugostiteljima vlasti su odredile da zaposleni u restoranima, barovima i kafićima imaju prednost u cijepljenju i ljudi su pohitali po cjepiva. Valentinovo, dan kada se otvaraju restorani, tradicionalno je jedna od najprometnijih dana u godini. Naizgled, sve je dobro. No, značajan broj restorana u New Yorku, iako iscrpljen krizom, neće otvoriti.

Dio restoratera tražio da se dopušteni kapacitet poveća na 50 posto. Prema zadnjim istraživanjima države New York, restorani i barovi dogovorni su za 1,4 posto novih zaraza, dok je druženje u domovima uzrok najmanje 74 posto slučajeva. Guverner je to odbio uz argument da se statistike temelje na praćenju kontakata samo 20 posto potvrđenih slučajeva. Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti boravak u unutrašnjim prostorima lokala i dalje vode kao jednu od najriskantnijih aktivnosti u pandemiji.  

Dio ugostitelja tražio je da se datum otvaranja pomakne ne ovaj petak kako bi uhvatili vikend i tome je udovoljeno. Otvaranje su tražili i gosti, broj rezervacija od najave ponovnog otvaranja 28. siječnja do 3. veljače skočio je 96 posto u odnosu na rezervacije prije najave, što opet može biti i posljedica navike da se večere za Valentinovo rezerviraju u zadnji čas, i činjenice da unatoč otvorenim terasama malotko planira večere vani zbog hladnoće. 

Vlasnici restorana su, međutim, podijeljeni oko ponovnog otvaranja sala. Oni koji podupiru otvaranje kažu da su uložili tisuće dolara u protupandemijske mjere, posebne ventilacijske sustave, paravane, sisteme prikupljanja podataka za praćenje. Država im nije osobito pomogla, u lockdownu su izgubili tisuće dolara prometa i osjećaju da nemaju izbora nego otvoriti žele li opstati.

Problem je što zaposlenici oklijevaju s povratkom u restorane. Mogućnost ranijeg cijepljenja povećala je njihovo povjerenje, ali mnogi se boje da će ako se vrate na posao dobiti koronu. Posebno oni koji još nisu došli na red za cijepljenje a restorani im se otvaraju danas. Ni onima koji su dobili prvo cjepivo a drugo će dobiti tek u ožujku, nije jednostavno početi raditi u kuhinjama i salama. Stoga su neki vlasnici odlučili pričekati s otvorenjem dok im više radnika ne dođe na red za cijepljenje. Ugostitelji upozoravaju da bi, kad već toliko riskiraju, restoranima trebalo odobriti dulje radno vrijeme, do ponoći umjesto do deset navečer. Restorani zbog ta dva sata gube tisuće dolara koji mogu presuditi o njihovom opstanku. Pitaju se zašto, ako smiju otvoriti sale, ne bi smjeli produljiti radno vrijeme terasa.

Neki restorani sada prvi put primaju goste, jer ih je lockdown zatekao uoči otvorenja. Ti restorani nemaju iskustva s provođenjem mjera u salama, cijelo su vrijeme radili dostavu, eventualno posluživali na terasama. Neki su odlučili privremeno otvoriti za Valentinovo pa zatvoriti kako bi se bolje pripremili za otvaranje za proljeće. 

S druge strane su vlasnici koji žele iskoristiti svaku priliku i traže od radnika da se pojave na poslu bez obzira na to jesu li cijepljeni. Dio radnika od prvog je lockdowna promijenio nekoliko radnih mjesta kroz otvaranja i zatvaranja restorana, vidjeli su slučajeve u kojima vlasnici nisu provodili nikakve sigurnosne mjere. Upozoravaju da je golemi broj zaposlenik u ugostiteljstvu nezaštićen i pravo na rad im se uvjetuje izlaganjem virusu i lošim osiguranjem. Cuoma zbog ovakvih slučajeva kritiziraju da udovoljava interesima restoranske industrije nauštrb zdravlja građana. 

Dio vlasnika restorana, pak, odbija otvoriti jer im se ne isplati raditi na 25 posto kapaciteta, posebno sada kada je predsjednik Joe Biden najavio značajniju pomoć države. Neki nisu htjeli otvoriti ni terase, jer je zimi to previše nepredvidljiv pothvat. Mnogi od onih koji jesu otvorili terase sada kažu da neće otvoriti sale.

Posljedice pandemije korona virusa na svjetsku restoransku industriju nisu samo teške, nego su i vrlo komplicirane. Restorani su kompleksan i osjetljiv biznis u kojem je sigurnost zaposlenika i gostiju presudna. Iako se očekivalo da će i vlasnici i zaposleni i gosti pohrliti u restorane kad se ukine lockdown, očito je podcijenjena složenost situacije u kojoj se ugostitelji danas nalaze. Oni kažu da je za njih ovo Kvaka-22. Žele li preživjeti moraju otvoriti, ali otvaranje bi im mogao biti definitivni kraj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.