Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FISKALIZACIJA Italija račune iz kafića i restorana pretvara u listiće za loto. Ugostitelji su bijesni

racuni

Talijanska je država problem fiskalizacije računa u restoranima, barovima i kafićima odlučila riješiti “igrom konflikta interesa” vlasnika lokala i gostiju. Od 1. veljače, računi veći od jednog eura koje naprave punoljetni talijanski rezidenti, može se koristiti kao listić za lutriju u kojoj se izvlače nagrade u vrijednosti od 20.000 do čak 5 milijuna eura. Što bi, prema mišljenju talijanske porezne uprave, trebalo potaknuti goste da sami traže račune. Neizdavanje računa i izbjegavanje poreza u ugostiteljstvu u Italiji je golemi problem, u pitanju su milijarde eura.

Lutrija je dio šireg paketa mjera koje bi trebale potaknuti izdavanje većeg broja fiskaliziranih računa. Sistem lutrije postavile su carinska i porezna uprava, a vodit će ga talijanska carina. Prvo izvlačenje nagrada najavljeno je za 11. ožujka, kada će se dodijeliti prvih deset nagrada od 100 tisuća eura za goste i do 20 tisuća eura za vlasnike lokala. Dobitni brojevi izvlačit će se svakog mjeseca. Za lutriju će se moći prijavljivati i računi od online kupnje. Od 1. ožujka gosti mogu prijaviti vlasnike lokala koji ne žele izdavati brojeve za lutriju, a od 1. travnja svaki će lokal u Italiji morati instalirati propisane uređaje za očitavanje listića i prikupljanje podataka.  

Ugostitelji su, očekivano, bijesni. Prvo, ne mogu razumjeti da se ovakva akcija organizira usred pandemije kada je cijeli sektor u ogromnom financijskom i poslovnom stresu. Tvrde da su ogorčeni su i zbog dodatnih troškova koje im ova akcija nameće. Prilagodba novom sistemu košta ih 500 eura, za POS uređaj, prilagodbu softvera na kasama i čitače za račune. Neki se pozivaju i na moralne razloge, a dio lokala je na izloge izvjesio natpise “ovdje nije lutrija”. Dodatni problem su neki gosti, koji dolaze deset puta po jednu kavu kako bi skupili više listića. Trenutni rekorder je čovjek iz grada Cunea koji je u manje od sat vremena 62 puta točio benzin za ukupno šest eura da si poveća šanse za dobitak na lutriji. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.