Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orijent je nedavno predstavio krafne s pistacijom, kandiranom narančom, kikiriki maslacem i karamelom. Ideja je odlična, krafne nisu

krafne-orijent-g

Novi vlasnici Orijenta nastavljaju s nizom poduzetnih i pametnih komercijalnih poteza. Pa su tako, baš uoči Fašnika, predstavili četiri krafne s posebnim okusima. Riječ je o krafni s pistacijama, krafni s kikiriki maslacom i ribizlima, krafni s kandiranom narančom i marcipanom i krafni  s čokoladom i karamelom.

Ova je ideja  odlična, jer ljudi u ovo doba godine najviše  kupuju krafne, pa je logično da je baš sada najlakše prodati i nove krafne. Osim toga, radi se o čistoj  dodanoj vrijednosti: standardna Orijentova krafna s marmeladom od marelica košta 9 kuna, a nove krafne 14 kuna.

Šteta je međutim što krafne baš nisu fine, a ni dobro prezentirane. Dakle, u Orijentu u Petrinjskoj u plastičnu kutiju za dvije krafne nemilice su nam nagurali  tri, što ne bi bilo važno da je riječ o krafnama bez kreme. Ovako su se, kao što je vidljivo na fotografiji, kreme s krafni pomiješale. A niti jedna slastičarna ne bi trebala željeti da joj kolači izgledaju kao čušpajz. No, to je manji problem.

krafne-orijent

Puno su veći problem okusi. Da na slijepom kušanju sami Orijentovi slastičari i vlasnici probaju krafnu s pistacijama, vjerojatno ne bi pogodili da je riječ o kremi do pistacija, jer ova blijedozelena krema nema baš nikakav okus,. Ona je neutralnija od Švicarske.

Zašto se to događa? Na veleprodajnom tržištu konditorskih proizvoda možete naći milijun različitih pasti od pistacije. Postoje jeftine, i vrlo skupe, koje zaista imaju snažan, prirodni okus po pistacijama. Krema s Orijentovih krafni nije napravljena od paste iz ove  druge grupe.

Krafna s maslacem od kirikirija i ribizlom bila je ugodno osvježavajuća i kiselkasta po voću dok se kikiriki osjetio samo u tragovima. I Elvisu Presleyu trebalo bi barem pet grizova da postane siguran jede li svoj omiljeni namaz za sendviče.

Naposljetku, krafna od kandiranih naranči zaista jest imala okus po pravim narančama, no marcipan je bio žestoko pretežak, s neugodnim  metalnim aftertasteom. Veliki smo obožavatelji marcipana, ali zaista ne znamo što se dogodilo s ovom Orijentovom kremom. Jesu li možda bademi užegli?

Dobra je vijest  da su krafne bile pjenaste, prozračne i sigurno među najboljima u Zagrebu. No, definitivno  ćemo se zadržati na konzervativnoj varijanti s marmeladom od marelica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.