Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRIMIĆ U RIJECI Bankrot pivovare Kaltenberg Adria dobiva sve više elemenata iz crne kronike

kaltenberg-adria

Današnji Novi list objavio je izvrstan, dubinski izvještaj o stečaju riječke pivovare Kaltenberg Adria, koja je propala poslije samo par godina rada. Prije svega, riječki Kaltenberg nije bankrotirao zbog poreznog duga kao što se službeno tvrdilo, već zato što investitor, bavarska pivovara Schlossbrauerai Kaltenberg više nije htjela pokrivati operativne gubitke Kaltenberg Adrie projicirane na oko 400 tisuća kuna mjesečno za ovu godinu.

Drugo, u 2019. godini koja je bila turistički dobra, riječki Kaltenberg zabilježio je 16 milijuna kuna prihoda i čak 33 milijuna kuna gubitka. Treće, ukupna imovina Kaltenberg Adrie iznosi oko 69 milijuna kuna i sva je pod hipotekom, a iznos dugova premašio je 96 milijuna kuna.

I četvrto, jedina imovina riječkog Kaltenberga koja nije pod hipotekom je stanovita količina piva, oko 50 tisuća litara kojem na proljeće istječe rok trajanja, pa stečajni upravitelj ne zna što da radi s Kaltenbergovim pivom. To je pivo zapravo trebalo biti izvezeno u Grčku, ali grčki kupac nije bio kadar podnijeti bankovnu garanciju za tu ne posve malu narudžbu.

Zaista je fascinatno da je jedna pivovara na moru u vrijeme dobrih turističkih sezona uspjela generirati 100 milijuna kuna dugova i gubitaka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.