Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U centru Zagreba otvorene su Salate&co, ideološki vegetarijanski dućan s gotovim salatama

salate-co

U prolazu kina Europa ovih je dana otvoren lokal simpatičnog naziva Salate&co, koji na odmah  otkriva svoj repertoar. Salate&co prodaju gotove salate za van. Zasad u prodaji imaju četiri salate , a svaka košta po 39 kuna za 375 grama. Rade do 16 i 30.

Salata po imenu Mavocado bazira se na avokadu i mangu, uz rajčicu, papriku, feta sir, krastavce, slanutak , med i maslinovo ulje. Marokanska salata sastoji se od špinata, mrkve , mente , slanutka, kuskusa, kumina, kima, crne leće, grožđica, cikle, češnjaka, batata , korijandera, kima i limete.

Wabi sabi salata sadrži bijelu rižu, crnu rižu, grah, bob, špinat, mrkvu, papriku, crveno zelje, djumbir, miso i med. Mediteranska salata napravljena je ,pak, od bijelih šparoga, boba, ječma, datulja, cikle, crvenog kupusa, zelenog kupusa, sjemenki bundeve i špinata.

Sve su ove salate nutricionistički skoro perfektno složene i zaista obogaćuju ponudu za ručak u centru Zagreba. Gastronomski gledano, one su prilično antisezonske:u siječnju se baš ne bi trebale pripremati salate od rajčica, paprika ili bijelih šparoga. No, ovdje se i ne radi o gastronomiji nego o stanovitom osjećaju misije.

Evo što, među ostalim, piše na web stranici Salate&co: “Salate d.o.o nova je tvrtka na hrvatskom tržištu, čija je misija inspirirati promjene u svakodnevnoj prehrani pojedinca i društva, te graditi pozitivan utjecaj na naš planet tako što ćemo vas poticati da u svoj svakodenvni obrok uvedete što više biljaka. Na tome temeljimo svoj rad, postavljajući letvicu visoko, dok u isto vrijeme djelujemo održivo i etički…Vjerujemo da je naš izbor prehrane najbolja zdravstvena i ekološka odluka koju donosimo na dnevnoj bazi. Meso i riba nisu uključeni u recepte naših salata…Obećajemo da ćemo poslovati odgovorno, poštujući  kako ljude, naše drage kupce, tako i planet. Aktivno potičemo inicijative za smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida.i nastavljamo poticati pozitivne promjene u prehrambenoj industriji.”

Moramo priznati da se na hrvatskoj sceni pripreme i posluživanja hrane još nismo sreli s toliko čvrsto definiranim ideloškim stavom prema prehrani: u zagrebačkim trgovinama zdrave hrane vegetarijanstvo i veganstvo uglavnom su motivirani komercijalnim razlozima, bez ozbiljng odnosa prema kvaliteti sastojaka i bez naglašavanja globanih idoeloških elemenata. Salate&co svoje pakirane salate već se dvije godine prodaju u raznim trgovinama, lokalima i u dostavi. Uistinu nas zanima hoće li se njihova samostalna trgovina održati na tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.