Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izašla je najvažnija knjiga o jadranskim ribama. Zove se Ihtiofauna Jadranskog mora i opisuje čak 456 riba

Jeste li znali da u Jadranu živi najmanje 456 ribljih vrsta? Vjerojatno niste, kao što nije znao ni bilo tko drugi, jer nije imao gdje doznati dok nije izašla seminalna knjiga Ihtiofauna Jadranskog mora. Riječ je o znanstvenom magnum opusu dr. Marcela Kovačića iz riječkog Prirodoslovnog muzeja i dr. Jakova Dulčića iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Oba autora iza sebe imaju više knjiga i stotine znanstvenih  radova. Ihtiofauna Jadranskog mora, koju je izdao zagrebački Golden Marketing, tek je treća knjiga takve vrste objavljena u Hrvatskoj. Branko Šuljić, vodeći hrvatski riblji komentator, u današnjem Novom listu ističe da su prije Kovačićeve i Dulčićeve Ihtiofaune objavljene samo dvije slične knjige: Ribe Jadrana Tonka Šoljana iz 1948. godine i Jadranska ihtiofauna Ivana Jardasa iz 1996. godine.

U međuvremenu se riblji život u Jadranu značajno promijenio. Stalno se pojavljuju nove vrste, pa Dulčić i Kovačić kažu kako bi u njihovu knjigu trebalo dodati još najmanje šest novih riba koje su se u zadnje vrijeme pojavile u Jadranu. Osim što precizno opisuje 456 jadranskih riba, Ihtiofauna Jadranskog mora objavljuje fotografije svake od tih riba, što je samo po sebi jedinstveno dostignuće.

Ihtiografiju Jadranskog mora trebali bi imati svaki chef i svaki restoran koji se ozbiljnije bavi ribama, kao i svaki bolji hotel na Jadranu. Ova znanstvena knjiga ima golemi komercijalni potencijal  za hrvatsku restoransku i hotelsku industriju. Kako ćete lakše impresionirati goste nekog zbilja luksuznog hotela na moru, nego  da im pokažete svo bogatstvo života u tim moru. Izlazak Ihtiofaune Jadranskog mora velik je događaj za hrvatsku znanost, ribarstvo, gastronomiju i turizam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.