Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bankrotirala je riječka pivovara Kaltenberg Adria, investicija vrijedna stotinjak milijuna kuna

kaltenberg-adria

U petak 15. siječnja otvoren je stečajno postupak nad riječkom pivovarom Kaltenberg Adria, na zahtjev same pivovare. Povod je razmjerno banalan: porezni dug od milijun i pol kuna, koji Porezna uprava nije htjela reprogramirati.

S obzirom da je u riječki Kaltenberg uloženo oko sto milijuna kuna, jasno je da milijun i pol kuna ne može biti stvarni razlog za zatvaranje te nedavno otvorene riječke pivovare, koja se prije samo godinu i pol dana žestoko reklamirala u cijeloj zemlji.

Glavni je razlog naravno epidemija, koja je zatvorila veliku Kaltenbergovu pivnicu, ali i bitno smanjila potrebe za pivom na HoReCa tržištu. No, uzroci su dublji.

Kaltenberg Adria nije definirao svoje mjesto na tržištu. Ta je pivovara bila previše mala da bi konkurirala masovnim brendovima poput Ožujskog, Heinekena ili Karlovačkog. No, još je gore što se Kaltenberg pokušao uvrstiti među craft pivovare, što je izazvalo žestoki podsmijeh medju proizvođačima i potrošačima craft piva.

Riječki bankrot nije prvi odlazak ove njemačke pivovare iz Hrvatske. Prije četvrt stoljeća Kaltenberg je proizvodio pivo u Splitu, no poslije nekog vremena pivovara u kojoj se kuhao Kaltenberg prodana je Laškoj pivovari.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.