Jolie Petite Patisserie jedan je od najljepših cafea/slastičarnica u Hrvatskoj. Jedan od predvodnika zagrebačke migracije dobrih lokala iz centra u kvartove, Jolie Petite konceptom je odmah šarmirao publiku. Od prvog dana je bio pun, ispraznio ga je tek lockdowna.
Njegovi vlasnici, manekenka i poduzetnica Ljupka Gojić i bivši nogometaš Mihael Mikić, Jolie Petite postavili su dosta pošteno. Izvrsna kava, pristojni kokteli, slani snackovi i forte cijelog projekta – kolači. Glavni slastičar Jolie Petite Patisserie je talentirani Juraj Klepić, mladić s dobrim referencama, radio je u Mak na konac s Petrom Jelenić i u Timeu s Robertom Hromalićem.
Slastice Jolie Petite izdvajaju se po nekoliko značajki: izvrsnom dizajnu, redovnoj ponudi sezonskih kolača i pažnji koju poklanjaju nutricionističkom aspektu. Iako puno rade s kremama, karamelom, čokoladnim elementima i orasima, nijedan kolač u Jolie Petite nikad nije jako sladak, premastan ni težak. Ozbiljna rijetkost među hrvatskim slastičarnicama. No, to ne znači da nema problema.
U srijedu smo u Jolie Petite kupili četiri kolača. Propisno su nam ih spakirali na zasebnim podlogama, u lijepoj prigodnoj brendiranoj kutiji. Svi kolači kući su došli u perfektnom stanju. Jolie Petite su u lockdownu pokrenuli dostavu, ali kolači se mogu kupiti i na ulazu u slastičarnicu.
Na dva kolača, Chouom od pistacije i maline i Paris-Brestom s karameliziranim lješnjacima, vidjelo se da u Jolie Petite izvrsno vladaju choux tijestom. Prozračno, jako ukusno, prhko točno koliko treba. Isto važi i za glazure koje su vizualno besprijekorne, precizno odrađene i ukusne. Problem su, međutim, kreme. Iako imaju jako lijepu, laganu teksturu, kremama u svim kolačima nedostaje okusa. Ne slatkoće, nego baš okusa baznih sastojaka.
U kremi u Chou s pistacijama i malinom, okus pistacija jedva da se osjeti, aftertastea gotovo da nema, stvar spašava odličan coulis od malina u sredini. Paris-Brest pati od istog problema. Okus lješnjaka, osnovnog sastojka s kojim se kolač prodaje, gotovo se ne osjeti. U zagrebačkim slastičarnicama gotovo je nemoguće pronaći kolače sudržanih, blagih okusa i utoliko je Jolie Petite u prednosti pred konkurencijom, ali tanka je crta između suzdržanosti i balansa i činjenice da iz glavnih sastojaka nisu izvučeni njihovi najbolji okusi, ili da po okusu kolača uopće ne možete odrediti što je uopće glavni sastojak.
Problem se možda najviše vidio na Teri, kolaču od nekoliko tekstura lješnjaka koji se većinom sastoji od kreme, u kojoj se osjete uglavnom samo mliječni okusi. U Cherryju, kolaču od čokolade, vanilije i višnje, pločice tamne čokolade bile su izvrsne, ali krema je imala gotovo sintetički okus.
Ne možemo nagađati je li razlog korištenje premale količine sastojaka ili nadomještanje skupih sastojaka jeftinijima, ali kreme u kolačima nemaju karaktera. Pored choux tijesta, najbolje okuse imali su luxardo višnja koja dolazi s jednim od kolača i coulis od maline.
Jolie Petite cijene je postavio prilično prijateljski, svi kolači koštaju manje od 30 kuna iako bi po mnogočemu mogli biti u kategoriji 35 kuna, ponuda je pouzdana, projekt ide u dobrom smjeru i izgleda kao da si postavljaju ozbiljne ciljeve. Ali ne žele li se utopiti u masi mediokritetskih Instagram slastičarnica kakve se množe u Zagrebu, moraju poboljšati recepture i iskoristiti golemi prostor za učenje koji još imaju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.