Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jolie Petite Patisserie je lijepa slastičarnica s lijepim kolačima i stanovitim problemom s okusima

jolie-petite-102

Jolie Petite Patisserie jedan je od najljepših cafea/slastičarnica u Hrvatskoj. Jedan od predvodnika zagrebačke migracije dobrih lokala iz centra u kvartove, Jolie Petite konceptom je odmah šarmirao publiku. Od prvog dana je bio pun, ispraznio ga je tek lockdowna.

Njegovi vlasnici, manekenka i poduzetnica Ljupka Gojić i bivši nogometaš Mihael Mikić, Jolie Petite postavili su dosta pošteno. Izvrsna kava, pristojni kokteli, slani snackovi i forte cijelog projekta – kolači. Glavni slastičar Jolie Petite Patisserie je talentirani Juraj Klepić, mladić s dobrim referencama, radio je u Mak na konac s Petrom Jelenić i u Timeu s Robertom Hromalićem.

jolie-petite-104

Slastice Jolie Petite izdvajaju se po nekoliko značajki: izvrsnom dizajnu, redovnoj ponudi sezonskih kolača i pažnji koju poklanjaju nutricionističkom aspektu. Iako puno rade s kremama, karamelom, čokoladnim elementima i orasima, nijedan kolač u Jolie Petite nikad nije jako sladak, premastan ni težak. Ozbiljna rijetkost među hrvatskim slastičarnicama. No, to ne znači da nema problema. 

U srijedu smo u Jolie Petite kupili četiri kolača. Propisno su nam ih spakirali na zasebnim podlogama, u lijepoj prigodnoj brendiranoj kutiji. Svi kolači kući su došli u perfektnom stanju. Jolie Petite su u lockdownu pokrenuli dostavu, ali kolači se mogu kupiti i na ulazu u slastičarnicu. 

Na dva kolača, Chouom od pistacije i maline i Paris-Brestom s karameliziranim lješnjacima, vidjelo se da u Jolie Petite izvrsno vladaju choux tijestom. Prozračno, jako ukusno, prhko točno koliko treba. Isto važi i za glazure koje su vizualno besprijekorne, precizno odrađene i ukusne. Problem su, međutim, kreme. Iako imaju jako lijepu, laganu teksturu, kremama u svim kolačima nedostaje okusa. Ne slatkoće, nego baš okusa baznih sastojaka.

U kremi u Chou s pistacijama i malinom, okus pistacija jedva da se osjeti, aftertastea gotovo da nema, stvar spašava odličan coulis od malina u sredini. Paris-Brest pati od istog problema. Okus lješnjaka, osnovnog sastojka s kojim se kolač prodaje, gotovo se ne osjeti. U zagrebačkim slastičarnicama gotovo je nemoguće pronaći kolače sudržanih, blagih okusa i utoliko je Jolie Petite u prednosti pred konkurencijom, ali tanka je crta između suzdržanosti i balansa i činjenice da iz glavnih sastojaka nisu izvučeni njihovi najbolji okusi, ili da po okusu kolača uopće ne možete odrediti što je uopće glavni sastojak.

jolie-petite-103

Problem se možda najviše vidio na Teri, kolaču od nekoliko tekstura lješnjaka koji se većinom sastoji od kreme, u kojoj se osjete uglavnom samo mliječni okusi. U Cherryju, kolaču od čokolade, vanilije i višnje, pločice tamne čokolade bile su izvrsne, ali krema je imala gotovo sintetički okus. 

Ne možemo nagađati je li razlog korištenje premale količine sastojaka ili nadomještanje skupih sastojaka jeftinijima, ali kreme u kolačima nemaju karaktera. Pored choux tijesta, najbolje okuse imali su luxardo višnja koja dolazi s jednim od kolača i coulis od maline.

Jolie Petite cijene je postavio prilično prijateljski, svi kolači koštaju manje od 30 kuna iako bi po mnogočemu mogli biti u kategoriji 35 kuna, ponuda je pouzdana, projekt ide u dobrom smjeru  i izgleda kao da si postavljaju ozbiljne ciljeve. Ali ne žele li se utopiti u masi mediokritetskih Instagram slastičarnica kakve se množe u Zagrebu, moraju poboljšati recepture i iskoristiti golemi prostor za učenje koji još imaju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.