Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Galerija Uffizi pokreće kuharsku video seriju inspiriranu svojim slikama

uffizi-ceruti-1

Firentinska Galerija Uffizi najavila je novu kuharsku video seriju “Da Mangiare” (Za jesti), u kojoj će svakoga tjedna jedan poznati talijanski kuhar pripremati recept inspiriran slikama iz postava muzeja. Chefovi će kuhanjem oživjeti povijest i kontekst svake slike, najavljuju autore serije. U receptima u kojima će koristiti namirnice sa slika, kuhari će publiku voditi kroz pripremu jela i na novi ih način povezivati ih s djelima velikih slikara.

uffizi-de-chirico
Giorgio de Chirico

Cilj serijala je stvoriti intimniju vezu umjetnosti i gastronomije, posebno u žanru mrtve prirode. Pa će tako sliku Dječak s ribom slikara Giacoma Cerutija iz 18. stoljeća intepretirati chef Fabio Picchi, mesar i restorater Dario Cecchini, strastveni recitator Dantea, pripremat će Smočnicu s bačvom, divljači, mesom i loncima Jacopa Chimentija, dok će drugu Chimentijevu sliku intepretirati chefica Valeria Piccini. Chef Marco Stabile publici će ponovn otkriti De Chiricovu Mrtvu prirodu s paprikama i grožđem, a u budućim epizodama kuhari će se baviti Caravaggiom, Feliceom Casoratijem, Giovannom Garzoni

Mesar Dario Cecchini recitira Danteov Pakao na MAD 3 simpoziju u Kopenhagenu from Tuba Satana on Vimeo.

“Posljednjih desetljeća veza umjetnosti i gastronomije postala je prava znanost i predmet ozbiljnog povijesnog istraživanja,” rekao je direktor Galerije Uffizi Eike Schmidt, “Naša namjera je video materijalom stvoriti još tješnju vezu s djelima u našem muzeju, stavljajući ih u suvremeni i životni kontekst. Naslikana i kuhana hrana srest će se razini istine koja potiče promatračevu pažnju i na svjetlo izvodi duboka, neočekivana značenja skrivena u slikarskim prizorima i mrtvim prirodama.” Prva epizoda emitirat će se u nedjelju 17. siječnja na Facebook stranici galerije.

uffizzi-empoli
Jacopo Chimenti, 1621.
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.