Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Butter tikka masala iz Royal Indije vrlo je autentična verzija najpopularnijeg angloindijskog jela

butter-tikka-masala

Nitko ne zna kako je zapravo nastala tikka masala. Uglavnom se smatra da je prva tikka masala skuhana u pakistanskoj ili bangladeškoj zajednici u Londonu, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Popularna je i teza da je tikka masalu izmislio pakistanski chef Ali Ahmed Asian u svom restoranu Shish Mahal u Glasgowu, o čemu je njegov sin govorio u seriji Hairy Bikers. Teza o škotskom porijeklu tikka masale sasvim je sigurno netočna, jer je stari gospodin Ali Ahmed tikka masalu počeo kuhati tek 1971. godine, a prvi pisani recepti barem su desetak godina stariji.

Naposljetku, pojedini autori, uglavnom Indijci, drže da je tikka masala ipak nastala u Indiji, najvjerojatnije u Punjabu. No, i tu je vjerojatno riječ o manipulaciji podacima. Sigurno je, naime, da je krajem četrdesetih godina u Punjabu prvi put pripremljeno i kanonizirano jelo koje se zove murgh makhsni, što znači piletina u maslacu.

Tikka masala i murgh makhsni ipak se razlikuju u više bitnih elemenata.  Primjerice, piletina za murgh makhsni trebala bi se peći u tandooriju. Drugo, esencijalni sastojak tikka masale je mljeveni korijander, koji se u brojnim receptima za murg makhsni izostavlja.

Zagrebačka Royal India priprema i murgh makhsni ali i tikka masalu s maslacem, što još više približava ova dva recepta. Tikka masala bazično se sastoji od pilećeg filea narezanog na veće kocke koje se mariniraju u jogurtu, limunu, đumbiru i češnjaku. Curry se radi od luka, đumbira, češnjaka, čilija, kumina, korijandera, kurkume, garam masale, pasirane ili svježe rajčice i vrhnja, s tim da se u verziji Royal Indije dodaje maslac, što jelo čini još bogatijim.

Jučer smo u Royal Indiji kupili nekoliko porcija butter tikka masale. Odlično je podnijela transport, bila je jako kremasta, školski narančaste boje, prepuna toplih, zemljasto-citrusnih aroma začina za curry.

Riječ je o zaista iznimno autentičnoj i uspješnoj verziji jednog od najpopularnijih angloindijskih jela: chicken tikka masala drugo je najprodavanije azijsko jelo u Velikoj Britaniji. Uz tikka masalu potrebna vam je zdjela basmatija, hrskavi naan i aromatično bijelo vino jačeg tijela, poput boljih traminaca ili alkoholnijih rizlinga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.