Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefovi večeras odlaze iz Petrinje. Njihova akcija pamtit će se kao prekretnički trenutak u hrvatskom društvu

kuhari-petrinja-g

Kuhari koji su od prvoga dana velikog potresa na Baniji kuhali za stanovnike, volontere i članove spasilačkih ekipa, završavaju svoju akciju. Od sutra prehranu na potresom pogođenim područjima preuzima tvrtka Pleter. Kuhari polako spremaju opremu, ljudima dijele preostale namirnice. Neki od njih, poput kuhara iz platforme Chef kuha doma, nastavit će kuhati na Baniji kao volonteri, u suradnji s lokalnim civilnim udrugama i svojim donatorima. 

Skupina zagrebačkih chefova, koju su predvodili Marin Medak, Mate Janković, Marin Rendić i Belizar Miloš, nekoliko sati nakon katastrofalnog potresa parkirala je food truck na Trg hrvaskih branitelja u Petrinji i počela kuhati. Bez ikakve druge namjere osim da pomognu ljudima, chefovi su se u idućih desetak dana našli u oku političke oluje. Potres na Baniji, razotkrio je svu nekompetenciju, korupciju i nesposobnost državnih struktura za ispunjavanje osnovnih potreba građana.

Facebook

(null)

U kaosu naknadnih potresa, straha, još neviđene spontane masovne volonterske akcije i  smetene i odsutne države, akcija hrvatskih chefova dva je tjedna bila gotovo jedini sistem na terenu koji je funkcionirao. Kad su nekoliko dana nakon potresa vidjeli da država ne pokazuje nikakve namjere da preuzme brigu za prehranu ljudi na Baniji, chefovi su uspostavili sistem nabave na temelju donacija, otvorili još nekoliko kuhinja, uspostavili stalnu dostavu kuhane hrane iz restorana u Zagrebu i okolici, organizirali smjene i sustavno povećavali broj toplih obroka koji su pripremali. Do kraja akcije, otvorili su tri velike i nekoliko manjih kuhinja i izbacivali petnaest tisuća obroka dnevno. 

Desetog dana akcije, kad su vidjeli da se država i dalje ne pokreće, zatražili su da im iz robnih rezervi daju namirnice. Zahtjev je brzo ispunjen, ali iz ministarstva gospodarstva htjeli su da kuhari preuzmu zakonsku i operativnu odgovornost za 14 tona svježe hrane, bez uvjeta skladištenja na terenu i jasnih pravila. Kuhari su to odbili i javno postavili pitanje zašto se država ne uključuje u prehranu stanovnika Banije, nego danima to pitanje prepušta potpuno privatnoj, spontanoj inicijativi ugostitelja. 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Od tog trenutka samo postojanje chefova u Baniji postalo je glasni dnevni podsjetnik na to koliko Vlada nema doticaja sa stvarnošću i koliko je sustav nesposoban odgovoriti na osnovna pitanja života građana. Umjesto da u suradnji sa chefovima što prije angažiraju državne kapacitete na Baniji, cijeli politički stroj, od premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara do predstavnika Civilne zaštite, upregnuo je snage u omalovažavanje, svojatanje i spinanje kuharskog angažmana.

Izmišljali su da chefovi ne kuhaju s izravnim donacijama nego sa zalihama Crvenog križa, tvrdili da dijele previše obroka iako ni petnaest tisuća dnevno nije bilo dovoljno, najavljivali da kad država preuzme stvar “oni koji ne zaslužuju neće dobivati hranu”, tvrdili da bi od prvoga dana država preuzela prehranu na Baniji da se kuhari nisu angažirali…

Chefovi nisu htjeli šutjeti i nisu dopustili da se njihov iskreni angažman obezvrijedi. Ostali su konstruktivni i fokusirani na pomaganje ljudima. I cijela je ta epizoda postala trenutak koji je razotkrio koliki je zaista jaz između hrvatskih političara i birokrata s jedne, i potencijala hrvatskog privatnog sektora i građanskog društva s druge strane. To smo znali i ranije, ali tek su katastrofa na Baniji, i angažman chefova kao jedna od najsvjetlijih točaka nacionalnog volonterskog vala, svakom građaninu u Hrvatskoj pokazali kako se taj jaz prelama u stvarnom životu i koliko je birokratizirani, korumpirani sistem koji imamo opasan za bazično funkcioniranje društva. 

Dvotjedna akcija hrvatskih chefova na Baniji pamtit će se kao najponosniji trenutak hrvatskog ugostiteljstva. Iako im je jedina namjera bila pomoći ljudima, ova će se akcija pamtiti i kao prekretnica u hrvatskom društvu, s potencijalno dalekosežnim posljedicama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.