Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Riseriji režu izvrstan 30 mjeseci star San Daniele, mirisnu mortadelu s pistacijama i hrpu jakih talijanskih sireva

riseria

Danas smo napokon uspjeli ući u Riseriju, dućan s talijanskim delikatesama otvoren pred Božić u Gundulićevoj ulici u Zagrebu: u prvim su se danima pred tom trgovinom stvarali veći redovi, pa nam se nije dalo čekati. Riseria ima dva različita lica. S jedne strane, ondje se prodaje previše bezveznih vina, ulljučujući i neki prosecco za 29 kuna. Selekcija vina čini Riseriu prilično nezanimljivom.

S druge strane, Riseria drži vrlo dobro suho meso, solidne tjestenine i riže, i dosta privlačne sireve.

Danas smo u Riseriji kupili 30 mjeseci stari pršut San Daniele, koji su naravno, rezali pred nama, mortadelu s pistacijama, koje se također reže pred kupcima, pa odležani, trpki i opaki kozji sir iz Apulije, te još slatku gorgonzolu.

Pršut, koji košta 360 kuna za kilogram, mekan je , sladak i pun intermuskularne masnoće: radi se o jednom od najboljih talijanskih pršuta koji se mogu kupiti u Hrvatskoj. Jako aromatična mortadela (105 kuna za kilogram) bila je narezana papirnato tanko, dakle baš kako treba.

Ultrakremasta gorgonzola neusporedivo je bolja od većine gorgonzola iz supermarketa, dok je stari kozji sir iz Aviana skoro jednako žestok kao i Kumparičkini zreli sirevi.

Riseria bi, uz stroži izbor robe (bez loših vina, bez premladih parmezana, definitivno bez parmezana u vrećici), mogla postati zaista uzbudljiv dućan. Pršut i mortadelu već sad srdačno preporučujemo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.