Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF MATE JANKOVIĆ Postavili smo standard koji sustav ne može i ne zna pratiti

mate-jankovic

“Da se ne lažemo, godinama kolektivno stvaramo atmosferu gdje nekompetenciji dajemo na značaju zbog sitnih osobnih interesa. Sada nam se svima to vraća,” napisao je na svom Facebook profilu Mate Janković, jedan od chefova koji su prvi došli kuhati u Petrinju nakon potresa.

U postu, za koji kaže da je njegov zadnji na temu odnosa države prema potresom pogođenim područjima i privatnoj incijativi chefova, Janković je reagirao na izjavu ministra graditeljstva Darka Horvata, da je 15 tisuća obroka dnevno koliko chefovi pripremaju za ljude na Baniji “previše i neodrživo” i da će posao pripreme hrane država dati vojnoj ugostiteljskoj tvrtki Pleter, tvrtki prilično loše reputacije. Chefovi su, podsjetimo, deset dana s privatnim donacijama hranili cijelo područje pogođeno potresom. Kad se država konačno počela uključivati, prvo su predstavnici Civilne zaštite najavljivali da će, kad oni preuzmu prehranu na Baniji, tople obroke dobivati “samo oni koji to zaslužuju” da bi to idućih dana ponovili i ministar Aladrović i ministar Horvat.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

“Ovo što sada pišem i radim je moj zadnji post po pitanju svega što se trenutno događa. Moje kolege i ja smo kotačić nečeg čto nama ima smisla. Krećem od sebe, dao sam što mogu, neki su dali puno više, ali smo nešto dali. Činjenično stanje je da smo zaobišli “sustav” koji nas sada svojata i “preuzima”, ali u trenutku kad smo odlučili raditi, motiv nam je bio pomoći. Možda je problem što smo postavili standard koji ‘”sustav” ne zna i ne može pratiti. Možda. Da se ne lažemo, godinama kolektivno stvaramo atmosferu gdje nekompetenciji dajemo na značaju zbog sitnih osobnih interesa. Sada nam se svima to vraća. Mi ljudi iz oštećene industrije – slobodni smo svi, boli nas što ne stvaramo, što ne radimo, što smo visoko turažni strojevi koji stojimo ugašeni zbog okolnosti koje su nas snašle. Zato smo u prilici pomoći i organizirano djelovati. Nisam glasnogovornik organizacije, već osoba koja je zbog svog djelovanja stvorila sljedbeništvo na društvenim mrežama i pozornost medija. Zato koristim ovu platformu da ukazujem i izvještavam javnost lišen PR umivenosti i počešljanosti svega što se plasira. Nisam nužno u pravu, možete me demantirati i ispraviti činjenicama, ali se trudim reći istinu s mog stajališta i ispričavam se ako sam u krivu. Ljudi, stvarno smo se potrudili, neki su spavali u autima, kuhali u šatorima na hladnoći, neki su vozili svaki dan, neki donirali, neki bili tu i dali lijepu riječ i emociju, neki objektivno izvještavali. Dali smo obol poslu koji zapravo nije naš. Naš je posao volontirati, a ne biti sustav. Pomažite i dalje, ne zaboravite na osobu koja je u 15 sekundi izgubila sve. Vratimo se na “zaobišli smo sustav” – nema ga. Nemojte zaboraviti to. Molim vas”.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.