Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UGOSTITELJI BIJESNI ZBOG PRODULJENJA LOCKDOWNA Vlada cipelari ljude koji su već na podu

marin-medak1

Nakon presice Stožera na kojoj je objavljeno kako otvaranje kafića i restorana krajem siječnja ne dolazi u obzir zbog loše epidemiološke slike, reagirao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. “Nemojte me ništa pitati. Ni dan prije donošenja novih mjera nitko nas ni o čemu nije obavijestio, kao da ne postojimo,” izjavio je Medak za Slobodnu Dalmaciju.

Ugostitelji su bijesni zbog nedostatka bilo kakvog dijaloga i racionalnog ponašanja Vlade u vezi s lockdownom. “Zabraniti rad vlasnicima kafića i restorana, a istodobno dopustiti da specijalizirane trgovine za prodaju na malo normalno rade, nonsens je. Tako s jedne strane u prosincu imamo gubitak ugostitelja u iznosu od 500 milijuna kuna, ali zato specijalizirane trgovine za prodaju na malo bilježe rast od 800 milijuna kuna,” tvrdi Medak, “Sada se ljudi gužvaju po pekarama ili malim trgovinama da bi kupili coffee to go, pa gotovo da nema razlike u odnosu na vrijeme kad su uz kavu ćakulali u kafićima; dapače, u skučenim prostorima je teško držati fizičku distancu.” 

Dostava hrane i pick up dopušteni su restoranima, catering kućama, kavanama, pivnicama, konobama, ali ne i lokalima koji pružaju “jednostavne usluge” podsjećaju ugostitelji. “Upravo se vlasnici takvih objekata, sukladno zakonskim odredbama, bave dostavom hrane i pića,” kaže Medak, koji Vladino ponašanje prema ugostiteljima naziva “cipelarenjem onih koji su već na podu.” Ugostitelji se zadnjih tjedan dana nisu ni mogli baviti pregovorima s Vladom o lockdownu, jer su na Baniji umjesto države preuzeli prehranu ljudi na područjom pogođenim potresima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.