Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrabra akcija chefova na Baniji ne smije se povezivati s lockdownom

petrinja-g

Danas smo u reakcijama na produženje lockdowna mogli čuti i rečenicu kojom se pita kako je moguće da ugostitelji već deset dana mogu kuhati u najtežim uvjetima na Baniji dok im se, eto, ne dopušta da otvore svoje restorane. Riječ je o potpuno pogrešnom, nelogičnom argumentu, koji nikome ne koristi.

Na Baniji vlada stanje katastrofe, usred kojeg se epidemiološka pravila jednostavno ne mogu poštovati. Da na Baniji kuhari ne kuhaju na Baniji, ljudi bi ondje masovno gladovali. Prema tome, logično je i neophodno da se na Baniji može kuhati i posluživati jer je ovaj hrabri, samoorganizirani restoranski servis neophodan za preživljavanje mnogih stanovnika  Petrinje, Gline, Topuskog, Siska i mnogih banijskih sela. Tu se radi o višoj sili.

Argument više sile nije logično primjenjivati u drugim dijelovima Hrvatske, gdje ne vrijede uvjeti više sile. U drugim dijelovima Hrvatske vrijede epidemiološke mjere. Ugostitelji su u pravu kad se bune protiv nastavka lockdowna, jer zaista nam nije poznat ni jedan dokaz da su restorani žarišta zaraze. No, predstavnici ugostitelja moraju  pronaći puno jače i logičnije argumente od povezivanja akcije na Baniji sa lockdownom.

Danas oko podneva jedan nam je istarski restorater poslao pismo u kojem se pita kako je moguće da rade hoteli u kojima se okuplja i 200 ili 300 ljudi, a ne rade restorani u kojima se okuplja 20 uli 30 ljudi. To je dobar i logičan argument.

Danas smo također primili mail od čuvenog katalonskog  restorana Disfrutar, koji nas je obavijestio da od ponedjeljka normalno radi. Premda je Španjolska upravo zabilježila dva milijuna zaraženih. Španjolska je Vlada, međutim, prihvatila tezu da restorani nisu žarišta zaraze, pa je otvorila restorane.

I taj je primjer snažan argument protiv restoranskog lockdowna u Hrvatskoj. No, prevažna chefovska akcija  na Baniji zaista se ne bi trebala dovoditi u bilo kakvu vezu s lockdownom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.