Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Država neće preuzeti prehranu na Baniji, ponudit će ugovore lokalnim ugostiteljima

kuhari-petrinja-g

Chefovi koji su organizirali privatnu akciju prehrane na potresom pogođenim područjima na Baniji jučer su se sastali sa Stožerom. Chefovi su tražili sastanak kako bi dogovorili načine na koje će država preuzeti organizaciju prehrane na Baniji, budući da chefovi, okupljeni u privatnoj ad hoc inicijativi, ne žele više preuzimati odgovornost za pripremu i isporuku i do 12 tisuća toplih obroka dnevno u uvjetima koji ne pokrivaju ni minimum sigurnosnih ni profesionalnih standarda.

Država neće preuzeti prehranu jer ni vojska ni druge institucije nemaju infrastrukturu za osiguravanje toplih obroka za cijelo područje pogođeno potresom, objavila je Al Jazeera Balkans. Dogovoreno je da će lokalne vlasti raspisati pozivni natječaj za ugostitelje iz Sisačko-moslavačke županije, koji će preuzeti kuhanje za stanovnike, pripadnike spasilačkih službi i volontere u kuhinjama svojih restorana i isporučivati hranu na terenu.

Time će se ugostiteljima koji u lockdownu nemaju nikakvih prihoda omogućiti da naprave određeni promet, i riješiti pitanje sanitarnih standarda i upravljanja nabavom. Drugi zahtjev chefova i gradonačelnika Petrinje, da se improvizirana kuhinja iz centra grada izmjesti na sigurniju lokaciju, nije riješen. Nijedna od lokacija koje su razmatrali na sastanku, a riječ je o lokacijama na kojima se mogu osigurati struja, tekuća voda i sanitarni čvorovi, nije dovoljno sigurna od potresa jer se, ako i postojeća, nalaze u blizini zgrada koje bi se mogle urušavati u očekivanim narednim potresima.

Trenutno se u improviziranim kuhinjama na Baniji priprema više od 11 tisuća obroka dnevno, polovica se doprema iz restorana u Zagrebu i okolici. Chefovi koji su dosad hranili ljude na Baniji na terenu bi trebali ostati još tjedan dana. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.