Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JOŠKO GRAVNER Želim napraviti vrt amfora u kojem će vino fermentirati u doticaju sa svemirom

gravner

“Želim napraviti vrt amfora u kojem će vino fermentirati u kontaktu sa svemirom. Vino mora živjeti sa svemirom, mora disati s Mjesecom i Suncem da bi onome koji ga pije prenijelo emocije koje bi inače bile izgubljene,” ovako lamentira Joško Gravner, jedan od najvažnijih svjetskih vinara i začetnik pokreta prirodnih vina, u intervjuu u talijanskom magazinu Tuorlo.

U ekskluzivnom intervjuu u njegovu podrumu s amforama u Oslavju, Gravner je govorio o svojim korijenima, karijeri i evoluciji svoje vinarske filozofije. “Otac mi je govorio: Joško, ako želimo dobro vino moramo pustiti kunićima da obrađuju vinograd. I bio je u pravu,” rekao je Gravner. Njegov radikalni prirodnjački pristup uzgoju vinove loze i proizvodnji vina imao je golemi utjecaj na suvremenu vinsku industriju. Danas kad su oranži (Gravner inzistira da se takva vina zovu isključivo jantarnima) i prirodna vina mainstream, Gravner je ponovno tri koraka ispred vremena. Ili tri tisuće koraka u prošlosti, u njegovoj filozofiji to je često isto. 

Iz svega što Joško Gravner govori i čini, stiče se dojam da duboko vjeruje u Boga i u prirodu. I da u proizvodnji vina želi koristiti što manje bilo čega što nije čista priroda. Njegova cijela vinarija troši svega tri kolovata struje po berbi, izbacio je sve strojeve koje smatra suvišnima, uključujući i pneumatsku prešu. Navodnjavanje vinograda smatra jednom od najtežih grešaka u vinogradarstvu. Grožđe bere duboko u zimu. U amfore stavlja cijele grozdove, ne odvaja peteljke. Vina u velikim hrastovim bačvama dozrijevaju šest do sedam godina.  

Joško Gravner posvećen je prirodi, uvjeren je da je vino dio svemira. Dosta važan dio. Nakon što je u vinogradima i briljatnim vinima dokazao točnost mnogih svojih teorija koje je vinska industrija isprva smatrala kontroverznima, vrt s amforama u kojima će vina izravno izložiti utjecaju planeta i kozmičkih energija, za Gravnera je krajnja granica u filozofiji prirodnog vina. I njegov konačni cilj. Cijeli intervju možete pogledati na web stranici Tuorlomagazine.it

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.