Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FINALNO ODBROJAVANJE Drugo mjesto osvojio je Pet Nat obitelji Tomac sa 46 bodova

VINO-GODINE-2020-COVER

Pet nat među hrvatskom vinskom publikom izaziva brzu i trajnu ovisnost. Pet Nat, petillant naturel, oznaka je za pjenušavo, najčešće mutno nefiltrirano vino koje se proizvodi od prirodno uzgojenog grožđa, metodom sličnom methode ancestrale iz Limouxa u Languedocu, gdje su se pjenušci proizvodili ranije nego u Champagni.

Pet nat se puni u boce prije nego što vino završi fermentaciju, tako da ugljični dioksid nastaje prirodno, bez dodatka šećera. U šampanjskoj se metodi šećer u raznim oblicima dodaje dvaput; prvo kao liquer de tirage i drugi put nakon degoržacije kao ekspedicijski liker. 

vino-godine-2020-tomac-pet-nat

Tomci s Plešivice ovog su proljeća proizveli prvi hrvatski pet nat, od graševine iz biodinamičkog vinograda. Neki veoma kompetentni poznavatelji i poštovatelji vina obitelji Tomac, nisu bili oduševljeni, smatrajući ga prejednostavnim. No, veći dio vinske javnosti i brojni potrošači zaljubili se na prvi gutljaj, o čemu svjedoči i drugo mjesto koje je ovaj originalni pjenušac osvojio u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice.

Pet nat vinarije Tomac lakopitak je kao dobar češki pilsner, intenzivno aromatičan s jako puno krušaka i jabuka na nosu i nepcu, a opet fokusiran i vibrantan. Pet nat Tomčevih izazvao je masovni pokret hrvatskog pet nata, koji se sada proteže od Plešivice do zapadne Istre.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.