Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mali portret Petrinje, grada koji je danas uništen u potresu

petrinja

Petrinja spada među starije gradove kontinentalne Hrvatske. Ime Petrinja prvi se put spominje 1201. godine, no smatra se da su na njenom širem području naselja uspostavljena još u jedanaestom stoljeću. Godine 1240. o Petrinji se piše kao o gusto naseljenom mjestu. U idućim stoljećima Petrinja dolazi pod tursku okupaciju. Hrvatska vojska prvi put oslobađa Petrinju 1594. godine.

U sedamnaestom i osamnaestom stoljeću Petrinja postaje jedan od najvažnijih gradova Vojne krajine. Godine 1773. carica Marija Terezija proglašava Petrinju središtem Vojne krajine za obrtništvo, što je dodatno potaknulo razvoj grada. Kao relativno bogat i prosperitetan grad blizu Zagreba, Petrinja se aktivno ulkjučuje u hrvatski nacionalni preporod u 19. stoljeću: otvaraju se knjižnica i pedagoška akademija, osnivaju nacionalni pjevački zborovi i vatrogasna društva.

Zahvaljujući obitelji Gavrilović , krajem devetnsestog stoljeća Petrinjs postaje središte hrvatske mesne industrije. Gavrilovići su došli u Petrinju još 1690. godine. Stoljećima su se bavili mesarstvom, a 1883. godine osnovali su tvrtku Mate Gavrilović i drug. Šest godina kasnije tvrtka se upisuje u sudski registar pod punim imenom Prva hrvatska tvornica salama, kobasica i sušena mesa. U to vrijeme nastaje recept za famoznu Zimsku salamu, koja se originalno zvala Hrvatska salama. Prije Prvog svjetskog rata Gavrilović je toliko napredovao da je otvorio trgovinu u Beču.

Po završetku Drugog svjetskog rata Gavrilović je nacionaliziran, a obitelj je emigrirala. Godine 1965. izgrađena je moderna tvornica mesa, a Gjuro Gavrilović II vraća se u Hrvatsku 1968. godine. Zapošljava se u Gavriloviću kao tehnički savjetnik. Gjuro Gavrilović III kupuje tvrtku 1991. godine, a danas u njoj radi oko 800 ljudi.

U rujnu 1991. godine Petrinja je okupirana. Oslobođena je u vrijeme Oluje. Do danas je u Petrinji živjelo oko 25 tisuća ljudi. Budući da je kraj oko Petrinje uoči Domovinskog rata bio prilično bogat, s puno uspješnih poljoprivrednih domaćinstava, i s obzirom na blizinu Zagreba, možda se možemo nadati da će se poslije današnje katastrofe Petrinja ipak obnoviti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.