Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U vinoteci obitelji Dusper probali smo par senzacionalnih kalifornijskih vina, uključujući Verite Le Desir, koji je dobio točno 100 bodova

U europskim vinskim krugovima, pa i među sommelierima, i danas vlada predodžba o američkim crnim vinima kao o visokalkoholnim voćnim bombama s previše dima, koje katkad postaju džemaste. Ta je predodžba nastala u osamdesetim i devedesetim godinama kad nije bila posve neopravdana. Međutim, zaista vrhunska kalifornijska crna vina već dugo nisu takva. Jedan od najboljih primjera jest kolekcija Verite, superluksuzna linija niskotiražnih vina iz Sonome koju je prije dvadesetak godina kreirao Jess Jackson, pokojni vlasnik gigantske vinarije Kendall Jackson.

Kolekcija Verite sastoji se od tri cuveea. La Muse se temelji na merlotu. La Joie baziran je na cabernet sauvignonu, s dodacima cabernet franca, merlota i petit verdota. Le Desir je cabernet franc s tridesetak posto merlota. Unatrag dvadesetak godina ta su vina dobila sedam čistih Parkerovih stotki; Le Desir iz 2015. koji se upravo nalazi na tržištu, zadnji je Verite, koliko nam je poznato, koji je dobio 100 bodova u Wine Advocateu.

Cijene sva tri Veritea kreću se između 300 i 450 dolara; lakše ih je kupiti na sekundarnim tržištima nego u redovitoj distribuciji. Godišnje se proizvede manje od 150 tisuća buteljki Veritea. U ponedjeljak iza podneva u vinoteci obitelji Dusper na Martinovki probali smo dva Veritea iz izvrsne 2015. godine. La Joie, 99 bodova u Wine Advocateu, ima ekspresivan voćno biljni bouquet. S jedne strane sve je prepuno cassisa, kupina i borovnica, dok se s druge strane osjete duhan, kadulja i menta. Okusi su vrlo zreli, a struktura ozbiljna, disciplinirana i čvrsta.

verite-vina

Vino je, naravno, prepuno tanina, ali i svježine. Može trajati još najmanje tridesetak godina. La Joie je vino koje osvaja autoritetom. Le Desir je još ekspresivniji. Cabernet Franc odveo je Le Desir prema bouquetu punom herbalno začinskih elemenata, s naglaskom na crne tartufe i zvjezdani anis pomiješanih s intenzivnim aromama ljubičica i ruža, i sa zrelim crnim voćem. Le Desir je zasad vrlo tvrdo vino, što se konstatira u službenom opisu, gdje ga se naziva kombinacijom tvrdoće i mekoće; meki je dio svilenkasti završetak.

Le Desir je toliko pun tanina kiselina, da bi mogao trajati još pedesetak godina, u što se, naravno, nećemo moći uvjeriti. Le Desir iz 2015. jedno je od onih vina, koja pamtite dobar dio života, i koja spadaju u sasvim zasebnu kategoriju. Kad je riječ o strogoj preciznosti vina, Le Desir se, simbolički govoreći, može uspoređivati s vintage Krugom.

Prije Veriteovih vina kušali smo Insigniu Josepha Phelpsa iz 2017. Riječ je o jednom do klasičnih, velikih kalifornijskih cabernet sauvignona, koje je i dalje u punoj formi, o čemu svjedoči jako dobra ocjena koju je nova Insignia dobila u Wine Spectatoru. Insignia je puno pristupačnije vino od oba Veritea. Insignia jest puna voća, zaokruženog u nešto dima, ali je svježa, elegantna, nimalo džemasta i jako hedonistička.

Ova izvrsna i skupa  kalifornijska vina našla su se u jednoj zagrebačkoj vinoteci zato što se obitelj Dusper u zadnje vrijeme bavi međunarodnom trgovinom vrhunskim i rijetkim vinima, uključujući i etikete koje ne ulaze u redovite kanale distribucije. Riječ je o zamršenom i vrlo zanimljivom poslovnom modelu, o kojem ćemo uskoro iscrpnije pisati.

margaux

Poslije kušanja sjajnih ali mladih caberneta, željeli smo vidjeti koliko caberneti zaista mogu stariti. Pa smo otvorili Chateau Margaux iz 1988. godine. Andrew Jefford nedavno je napisao da vina trebaju, na vrhuncu svog puta, postati mekana a ostati voćna (mnoga se stara vina nažalost isuše). Dakle, Margaux iz 1988.godine  fascinantno točno govori u prilog tezi Decanterova vodećeg kolumnista.

Margaux nije izgubio ni milimetar svog grafitno voćnog bouqueta, ali ga je proširio tipičnim tercijarnim aromama kože, humidora i šumskih gljiva. Margaux iz 1988. na okusu je postao delikatno senzualan, voćno sladak, s jako puno nijansi, s upravo čarobnom, baršunastom teksturom, i s minutama dugim završetkom. Margaux iz 1988. godine odmah se kvalificirao među naše najspektakularnije ovogodišnje vinske doživljaje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.