Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tač je uzdigao dostavu do čistog spektakla. Nema druge riječi za njihove kamenice, rakovice, trilje i lignje

tac-bozic-2020-03

Prije desetak dana pisali smo o Tačovom dostavnom programu, koji se tada bio bazirao na jednostavnim ali maštovitim sezonskim jelima, poput variva od raštike ili japraka s boškarinom. U subotu smo se, međutim, uvjerili kako je Tač, suočen s činjenicom da se restorani neće tako skoro otvoriti, odlučio napraviti guliverovski korak naprijed.

tac-bozic-2020-15

“U ova pomalo tužna vremena pokušavamo našim gostima barem donekle rekonstruirati pravi restoranski doživljaj,” rekao nam je jučer Tihomir Miletić, vlasnik jednog od najboljih restorana nacionalne tradicijske kuhinje. I zaista im je uspjelo; jednako dobro kad je riječ o okusima, kao i kad je riječ o prezentaciji.

Stonske kamenice dolaze u crnim kutijama, položene na debeo sloj krupne soli. Radi se vjerojatno o najatraktivnijim dostavnim kutijama, koje smo dosad vidjeli, ne računajući fine dining. Kamenice su bile izvrsne, mineralne, bogate i prepune mora.

tac-bozic-2020-17

Salata od rakovica, položena na crveni radič u oklopu rakovice i dovršena s par posve jednakih listića matovilca, okusom je bila još senzacionalnija, dublja i elegantnija. U svakom slučaju, Tačove kamenice i rakovica postavili su sasvim nove kriterije za dostavnu hranu u Zagrebu, ručkom nakon kojeg nekako ne želite zvati 99 posto restorana na Woltu ili Glovu.

Rakovice i kamenice predstavljale su fantastičan uvod u glavna jela: golemu lignju i veće trilje od kamena. Pečene trilje imale su onaj intenzivan, jodirani okus zbog kojih obožavamo tu ribu, kao i pahuljasto kremastu teksturu. Lignja bi, pak, veličinom privukla masovnu pozornost u normalno otvorenom ribljem restoranu negdje na Kornatima ili Palmižani. Ova morska neman, usput govoreći, bila je putrasto mekana, s lijepim aftertasteom po roštiljskom dimu.

tac-bozic-2020-13

Tač se u dostavi brine za čitav niz malih ali važnih profesionalnih detalja, poput posebnih posudica s cvijetom soli ili s dresingom za riblji carpaccio, ili izvrsnog kukuruznog kruha. Sommelier Darko Lugarić preporučuje vina uz Tačovu dostavnu hranu, pa smo tako dobili Zelen ugledne vipavske vinarije Burja.

Tač je jedan od prvih restorana u Zagrebu, koji je shvatio da dostavna hrana nije samo hrana, nego da dostavna hrana u sadašnjim vremenima mora oponašati, koliko je god to moguće, pravo restoransko iskustvo. Tač to radi jako uspješno.

tac-bozic-2020-12

Uistinu ne znamo, ne računamo li Esplanadu, Noel i Tekku, jesmo li u dva lockdowna probali nešto tako dobro, kao Tačove kamenice, rakovice, trilje i lignje. Gotovo sigurno nismo.

Tač je dostavnu ljestvicu podigao baš jako visoko. Teško je reći može li te standarde slijediti bilo tko drugi izvan svijeta fine dininga i vrhunskih sushi restorana.

Restoran TAČ

Vrhovec, 140. Zagreb

Narudžbe na 099 377 0567

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.