Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MALI PODRAVKIN TEČAJ PRILOGA ZA KOBASICE Crveno zelje s brusnicama odlično ide uz malo opakije roštiljke

zelje-glavna

Crveni kupus puno je kompleksniji, bogatiji i nekako gastronomskiji od običnog bijelog kupusa. Nažalost, crveni se kupus nikad nije probio u hrvatski restoranski mainstream. Katkad i samo ponegdje možete naručiti salatu od crvenog kupusa, no kuhana jela od ovog zelja privlačne boje zadržala su se gotovo isključivo u sferi kućnog kuhanja.

majstor-pepica

Crveni kupus voli i slatke i kisele okuse, pa smo zato u ovaj recept dodali brusnice i kisele jabuke. Kiselo-slatki karakter čini crveni kupus zabavnim i podesnim prilogom uz nešto temperamentnije pečene kobasice, poput Podravkine Pepice iz edicije Grill Majstor. Ime Pepica dolazi, naravno, od peperoncina, dakle od ljutih papričica.

Crveno zelje s brusnicama

zelje-majstor

Sastojci

  • 1 glavica crvenog kupusa, oko 1 kg
  • 60-70 g suhih brusnica
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • 1 jabuka Granny Smith
  • 1 žlica boljeg balsamica 
  • 2 dl crnog vina 
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • smeđi šećer 
  • kim
  • muškatni orah
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • dimljeni bademi

Očistite i naribajte kupus. Vrlo fino nasjeckajte luk. Brusnice stavite u toplu vodu,da se natope. Naribajte jabuku i odmah je nakapajte limunom da ne oksidira. 

Na mješavini maslinova ulja i maslaca dinstajte luk. Ljubičastom luku treba malo dulje nego žutom luku, ali svejedno stalno miješajte, jer luk nipošto ne smije zagorjeti; zagori li luk i kupus će postati neugodno gorak.

Kad luk dobije blago zlatnu boju, ubacite kupus. Odmah dodajte sol, papar, kim, muškatni orah, dimljenu crvenu papriku i veliku žlicu smeđeg šećera. Zalijte s crnim vinom koje nema puno tanina. Kad vino ispari dodajte balsamico. Ako nemate kvalitetan balsamico, a kvalitetan balsamico počinje s cijenom od oko 60 do 80 kuna za dva decilitra, dodajte običnu vinsku kvasinu. Nemojte zgušnjavati jeftin balsamico kao što to čine brojni restorani: radi se o potpunoj besmislici.

Ubacite brusnice i jabuku. Pirjajte dvadesetak minuta podlijevajući s malo vode. Imate li pri ruci bilo kakav kućni temeljac, to je definitivno bolja opcija od vode. U međuvremenu lagano tostirajte dimljene bademe prerezane na pola. Pred sam kraj kuhanja dodajte bademe, koji će zelju dati hrskavu teksturu. 

Servirajte uz pečenu kobasicu s nekim ozbiljnim, karakternim senfom ili kondimentom od senfa, poput Filipecove Samoborske muštarde, najboljeg hrvatskog kondimenta svih vremena. U idealnom svijetu uz ovo bismo jelo poslužili Tomčev Rizling iz amfore, jer on ima dovoljno kiseline, dovoljno prikrivene slatkoće i dovoljno tanina i tijela da bi se izvrsno složio s kompleksnim okusima malo elaboriranijeg crvenog zelja, kao i s ljutom pečenom kobasicom.

No, to je vino prilično skupo i ne baš lako dostupno, pa bismo kao alternativnu opciju predložili Korakov Rizling ili Vrhunski traminac Iločkih podruma, čija gustoća, bogati bouquet i botritični aftertaste mogu dobro funkcionirati uz zelje s brusnicama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.