Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Stalagmit, novo veliko vino velikog Frane Miloša

milos-stalagmit-2017

“Bijelo vino naš je veliki projekt. Dobilo je ime Stalagmit jer ono podsjeća na vapnenačke stijene i prisutnost minerala u tlu naših vinograda i u samom vinu. Putujući kroz stjenovito tlo voda otapa minerale, nosi ih sa sobom i na kraju svog puta taloži ih u drugom obliku. Tako i loza uzima otopljene minerale pa ih pohranjuje u vinu, što Stalagmit razlikuje od svih drugih bijelih vina u Dalmaciji. Uspjeli smo pojačati taj proces. I to je veliki uspjeh,” napisao nam je ovih dana Frano Miloš, najvažniji dalmatinski vinar u posljednjih tridesetak godina.

Miloševo macerirano bijelo vino napravljeno od rukatca prvi smo put probali netom poslije punjenja prve berbe, u proljeće 2018. Provizorno smo ga nazvali Bijeli Stagnum jer nas je integritetom i snagom podsjetilo na Stagnum. Gospodin Miloš ovih nam je dana poslao nekoliko buteljki iz 2017. i 2018. koje još nemaju etiketu. Na staklu samo piše Stalagmit i godište berbe.

Stalagmit iz 2017. u zadnje se dvije godine drastično se promijenio. Vino se zaokružilo, postalo je neobično elegantno i balansirano za južnohrvatska bijela vina. U njemu više ništa ne strši, nema ni jedne dominantne značajke, sve se ispreplelo u jedinstveni meandar pun herbalno-cvjetnih aroma s nešto voćnih nijansi (prije svega smokve, dunje i suhe smokve).

Idući petak ćemo pripremiti hranu i odnijeti skupa sa Zvonkom na Glavni kolodvor. Radi se o skoro 110 ljudi koje hrane…

Posted by Beštija on Friday, December 11, 2020

Glavne značajke bouqueta nastavljaju se i u ustima, s tim da je završetak naglašeno mineralan i gotovo doslovno slan . Tekstura je savršeno glatka, uljasta, struktura toliko čvrsta do obećava dugo dozrijevanje, a boja gravnerovski jantarna. Vino je prepuno glicerola pa ostavlja lijepe, duge tragove na čaši. Zanimljivo je da se na aftertasteu osjete lagani elementi sherry fina ili manzanille .

Berba 2018. zasad je manje balansirana, s jačim nijansama voća uključujući limunovu koru, ali s prepoznatljivim herbalno-mineralnim karakterom i onom plemenitom suzdržanošću tako tipičnom za velika svjetska bijela vina.

Ne znamo može li Stalagmit postati prvo hrvatsko bijelo vino s potencijalom odležavanja bijelih Rioja poput bijele Tondonie Reserve vinarije Lopez de Heredia, koja trenutno prodaje berbu 2009. Ali znamo da je Stalagmit najimpresivnije dalmatinsko bijelo vino koje smo dosad probali i vjerujemo da bi moglo značajno utjecati na scenu bijelih vina u Dalmaciji.

Frano Miloš, jedan od pionira prirodnih vina u Hrvatskoj, ponovno je, baš kao sa Stagnumom, napravio nešto epohalno. U ovom novom projektu, kao i u razvoju vinarije unatrag nekoliko godina, značajnu ulogu imaju njegovi sinovi Ivan i Josip. Epidemiji usprkos, obitelj Miloš na Pelješcu upravo gradi spektakularnu novu vinariju urezanu u stijene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.