Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

6 boca Romanée-Contija iz čuvenog podruma Enotece Pinchiorri prodano je za rekordnih 830.000 eura

pinchiorri-aukcija

Šest boca Domaine de la Romanée-Conti iz 1985, vina iz famoznog podruma restorana Enotec Pinchiorri, prodane su za astronomskih 830.000 eura. Ovaj rekordni deal postigla je firma Baghera wines, a vina su otišla kupcu iz Švicarske. Aukcija je održana u Ženevi 6. prosinca pod nazivom Kingdoms i s ukupnim prometom od gotovo tri milijuna eura, daleko iznad prognoza. Prvih 14 lotova iz Firence prodano je za 1,8 milijuna eura. Dio prihoda od prodaje uplatit će se dvjema organizacijama, jednoj talijanskoj i francuskoj Les Climats du Vignoble de Bourgogne. 

“Dvadeset i četiri velika vina, neka od njih najvrjednija i najtraženija na svijetu, ove su nedjelje otputovala na nove destinacije, novim skrbnicima koji će ih, nadam se, poput mene čuvati s puno ljubavi kao jedinstvenu svjetsku vinsku baštinu,” izjavio je nakon aukcije vlasnik Enotece Pinchiorri, Giorgio Pinchiorri.  

Enoteca Pinchiorri, restoranska institucija iz Firence, u rujnu je objavila da prodaje 2500 najboljih boca iz svog čuvenog vinskog podruma. Mediji su tvrdili da su prisiljeni prodati vina kako bi spasili restoran i preživjeli pandemiju. Giorgio Pinchiorri je tvrdio da vina redovito prodaje od 70-tih i da aukcija nema veze s pandemijom.  

U impresivnom katalogu među ostalim su bili: dva magnuma Vosne-Romanée Cros-Parantouxa Reserve Henri Jayer 1999 (oko 100 tisuća eura), dvije boce Romanée-Conti Domaine de la Romanée-Conti 1990 (36 tisuća eura), Barolo Monfortino Riserva Giacomo Conterno 1978 (4.000 eura) zatim supertoskanci poput 12 boca Solaie 2015 (3.500 eura) i 15 litara Masseta 2014 (16 tisuća eura).

Giorgio Pinchiorri vina je nabavljao izravno od vinara i godinama brinuo o njima. Počeo je 1972. kad je otvorio Enotecu Nazionale, vinski bar koji je nakon šest godina sa sestrom Annie Fèolde kao glavnom cheficom pretvorio u restoran. Prvu Michelinovu zvjezdicu dobili su 1982., drugu odmah iduće godine, a treću 1992. Treću zvjezdicu su izgubili 2004. ali su je vratili 2008 i otad je uspješno brane. Enoteca Pinchiorri jedini je takav slučaj u Michelinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.