Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sve nove mjere za dućane: Uoči Božića ćemo, čini se, dugo stajati u redovima pred supermarketima

hladnjaci-supermarket

Ministar policije Davor Božinović danas je iscrpno govorio o novim mjerama za dućane i shopping centre. Mjere stupaju na snagu u subotu, a vrijedit će do 10. siječnja, što znači da obuhvaćaju božićni shopping. Evo novih pravila kupovanja u prosincu i prvom dijelu siječnja.

U trgovinama koje imaju do deset kvadrata prodajnog prostora smije boraviti samo jedan kupac. U trgovinama od 11 do 100 kvadrata broj kupaca koji istodobno smiju biti u trgovini određuje se tako da svaki kupac mora imati najmanje deset kvadrata.

U trgovinama veličine do 200 kvadrata, za svakog kupca mora biti osigurano barem 12 kvadratnih metara prostora. U trgovinama do 2000 kvadrata, za svakog kupca mora biti osigrano najmanje 16 kvadratnih metara, a u trgovinama većim od 2000 kvadrata mora biti zajmačeno najmanje 20 kvadratnih metara po kupcu.

To, konkretno, znači da u većini susjedskih trgovina i samoposluživanja koji imaju između pedesetak i dvjesto kvadrata, istodobno ne smije boraviti više od pet do maksimalno sedmanaest kupaca , što će vjerojatno izazvati duge redove pred dućanima, baš onakve u kakvima smo stajali za vrijeme proljetnog lockdowna.

Kad je riječ o shopping centrima, u njima se za svakog kupca mora osigurati najmanje 16 kvadratnih metara. Za prostore veće od 2000 kvadratnih metara uvode se dodatne epidemiološke mjere koje uključuju obustavu organiziranog prijevoza kupaca, sprječavanje ulaska prekomjernog broja kupaca, onemogućvanje sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, te uklanjanje ili onesposobljavanje aparata za zabavu.

Ove su mjere zanimljive i zato što ukidaju shopping centre kao mjesto izlazaka i masovnih druženja: o toj se specifičnoj funkciji shopping centara u Hrvatskoj nikad nije previše govorilo. Jasno je, u svakom slučaju, da ćemo Božić provesti u  lockdownu. Dobra je vijest da tržnice ostaju otvorene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.