Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MICHELIN TOKIO 2021. Dvije tokijske pizzerije dobile su Bib Gourmand. Za smrznutu pizzu

tamaki-studio

Svake godine kada iziđe novo izdanje Michelinova vodiča za Italiju, tamo se razvija ista rasprava: kad će više Michelin otvoriti svoje stranice za pizzu? Ali Italija nije mjesto gdje će Michelin širiti svoje konzervativne okvire. Nije to ni Francuska. Ni Španjolska, ni bilo koja druga zapadna gastronomska sila. Jedino područje koje Michelin tjera da preispituje kriterije i prilagođava ih globalnoj stvarnosti je Azija.

Od automata za ramen, preko tajlandske legende Jay Fay do hongkonških hawkera, kioska na tržnicama, Michelin je upravo u Aziji radio najveće iskorake u nove forme i žanrove i postavljao kriterije kvalitete za ono što mi ostali odavno vidimo kao globalnu budućnost hrane.  

Ovih dana izišao je novi Michelin za Tokio. Taj je grad i dalje nedostižan po broju zvejzdica, dva nova restorana dobila su treću, ali priča koja će obilježiti ovogodišnju objavu nije o fine diningu. Nego o pizzi.

Studio Tamaki je vrlo popularni japanski lanac pizzerija. Na dvije lokacije, Roppongi i Higashi Azabu, dobili su Bib Gourmand. To što su u Michelin ušle japanske ali ne i talijanske pizzerije, može se objasniti činjenicom da pizza odavno nije talijansko leno, vrhunske i autentične pizze rade se u cijelom svijetu, što je dobro i za pizzu i za Italiju.

Ovdje je zanimljivo to što Tamaki Studio, ako i ostali restorani na svijetu, ove godine praktički ne radi, zbog stalnih protuepidemijskih mjera i lockdowna. Pa je razvio cijeli sistem za prodaju putem dostave. Među najpopularnijim novostima su njihove gotove pizze, koje prodaju smrznute i dovoljno ih je samo kratko ubaciti u pećnicu da bi se pretvorile u vruće, ukusne pizze koje su proslavile Tamaki Studio. E ovo je pogodilo Talijane. I ne samo njih.

Pitanja i komentara je napretek. Jesu li Michelinovi inspektori ocjenjivali pizze ispečene u Tamaki Studiju ili one koje su podgrijali kod kuće? I što su talijanski prvaci pizze, Pepe in Grani, Masanielli i drugi, skrivili da ne mogu dobiti ni preporuku u Michelinu? Pravo pitanje ipak je negdje drugdje.

Jasno je da Michelin ne može biti samo vodič za fine dining, svijet se mijenja, navike se mijenjaju, gastronomija se demokratizira. Kad putujemo, novu kulturu upoznajemo jedući na ulici, street food festivali i tržnice su najtraženiji gastronomski turistički sadržaji. Neke od najvažnijih stvari u gastronomiji zadnjih se godina događaju upravo u street food lokalima. Oni odavno inspiriraju fine dining, a razmjena je sve više obostrana.

Pitanje je zašto Michelin uporno gura dvostruke kriterije, jedne za Istok druge za Zapad, kad bi upravo koristeći iskustva s Istoka na Zapadu mogao otvoriti prostor neformalnijim žanrovima, uvesti više manje ista pravila za sve i pokazati da razumije i anticipira ono najrelevantnije u globalnim gastronomskm trendovima? To je pravo pitanje koje ovih dana postavljaju i talijanski komentatori, ali i mnogi drugi. Pitanje na koje još nema odgovora. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.