Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Plešivička vinarija Šoškić predstavila je svoje prestižne etikete u zagrebačkom El Toru, točno dva dana prije lockdowna

soskic

Vinariju Šoškić prvi smo put posjetili u kasno proljeće ove godine, kad smo se svi tek počinjali oporavljati od lockdowna. Obiteljska kuća i podrum smješteni su na jednoj od najljepših lokacija na Plešivici, okruženoj s desetak hektara vinograda. Neki Šoškićevi vinogradi stariji su od trideset godina.

soskic-el-toro

Zanimljivo je, a svakako i važno spomenuti, da se Šoškićevo imanje nalazi doslovno na istom prostoru gdje je svojedobno živio Ante Starčević. Tijekom našeg lipanjskog posjeta probali smo cijeli portfolio novih vina obitelji Šoškić, od kojih su osobito dobar dojam ostavili sivi pinot, crni pinot i sauvignon. Sivi pinot, vinificiran u prirodnoj ružičastoj boji, i crni pinot fino su ispolirana komercijalna vina. Sauvignon je, pak, bio prilično brutalan, ekspresivan te je ostavio vjerojatno najsnažniji dojam.

soskic-dvor

Osim vina, obitelj Šoškić proizvodi vinjak pod etiketom Dvor. Prve serije Šoškićevih vinjaka izašle su na tržište poslije nekoliko godina odležavanja, prema kriterijima sličnim VSOP-u iz francuskog Cognaca. No, kušali smo i vrlo stare, uistinu plemenite vinjake koji su dozrijevali prema kriterijima XO-a, što po novim francuskih zakonima podrazumijeva najmanje deset godina starenja prije puštanja u prodaju.

Vinarija Šoškić ovih je dana, baš uoči lockdowna, organizirala promociju u El Toru, jednom od najciviliziranijih zagrebačkih restorana. Šoškići, čije se buteljke prodaju pod brendom Dvorska vina, predstavili su svoje najbolje boce uključujući nešto dulje odležavani crni pinot, koji je proveo dvije godine u tonneauxima.

soskic-kokteli
Barmen Matija Lukačević, Landsky

Poslije kušanja vina, miksolog Matija Lukačević iz zagrebačkog bara Landsky pripremio je koktel temeljen na brandyju Dvor. A chef Mario Mihelj, jedan od šampiona zagrebačkih etničkih kuhinja, ovaj je tasting popratio najpopularnijim jelima s menija vodećeg zagrebačkog latino restorana.

Budimo realni, ne živimo u vremenu idealnom za vinske promocije. Svejedno, mislimo da je dobro što se vinarija Šoškić predstavila zagrebačkoj restoranskoj publici, i to u zaista dobrom restoranu, naprosto zato što Šoškići sve brže ulaze u ozbiljan rang plešivičkih vinara. Plešivica je bez ikakve sumnje potencijalno najvažnija podregija Bregovite Hrvatske, kao i područje s kojeg bi u restorane trebalo dolaziti najviše zagrebačkih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.