Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Urednici World’s 50 Best Restaurants kažu da će za listu 2021. koristiti dvije godine stare recenzije

world-50-best

Talijanski gastro portal Identità Golose u petak je objavio prilično skandaloznu informaciju; da organizatori najutjecajnijeg svjetskog izbora World’s 50 Best Restaurants razmišljaju o tome da u listu najboljih restorana na svijetu za 2021. sastave prema glasovima starima dvije godinem onima iz 2019. 

World’s 50 Best Restaurants često kritiziraju da kasni za stvarnim trendovima, među ostalim i zbog sistema glasanja. Izbor se temelji na glasovima desetaka recenzenata koji putuju po svijetu ocjenjujući restorane prema vlastitom nahođenju, pa se redovito događalo da restoran koji jedne godine bude proglašen najboljim idućih nekoliko godina bude prvi ili drugi na listi, naprosto zato što postane popularan među ocjenjivačima, ili da poredak kompletnog vrha liste godinu do dvije kasni za stvarnim stanjem na terenu. 

Organizatori izbora uveli su više promjena kako bi ublažili slabosti ovakvog sistema glasanja, ali čini se da ih je pandemija Covida-19 vratila nekoliko koraka unatrag. 

Kako podsjeća Identità Golose, World’s 50 Best Restaurants ovogodišnje je proglašenje koje je u ožujku trebalo biti održano u Anversu, zbog pandemije odgodio za iduću godinu. No, i klasifikacija za 2021. je upitna, jer ogranizatori ne znaju kada će recenzenti opet moći putovati. Zbog toga razmišljaju da u sastavljanju liste najboljih restorana za 2021. koriste recenzije koje su lani napravljene za ovogodišnji izbor. Autorica članka citirala je Williama Drewa, urednika liste World’d 50 Best Restaurants, s kojim je razgovarao urednik portala Identità Golose Paolo Marchi.

Novinar je Drewa pitao koji bi restoran, da je ove godine bilo proglašenja, bio najbolji na svijetu. Drew je odgovorio:  “Ne mogu izravno odgovoriti na vaše pitanje jer je odgovor usko vezan uz ono što ćemo napraviti iduće godine. Sada imamo glasove za izbor 2020. koji nismo objavili, jer nije bio pogodan trenutak i nismo znali kako će se razvijati pandemija. Bila je to teška odluka, ali danas znamo da je bila ispravna. Ono što je sigurno jest da ćemo podatke za 2020. na neki način koristiti i za listu 2021. Ne znamo još u kojoj mjeri, jer imamo još jednu važnu varijablu: ne znamo hoće li ljudi u idućih nekoliko mjeseci ponovno početi putovati. Tako da ćemo možda glasove za 2020 (uglavom recenzije iz 2019) koristiti za listu 2021. s pokojim ažuriranjem, primjerice ako se neki restorani u međuvremenu zatvore ili promijene filozofiju. U idućih nekoliko tjedana donijet ćemo odluku i obavijestiti javnost početkom 2021.” 

Misli li World’s 50 Best Restaurants zbilja koristiti dvije godine stare recenzije za svoj izbor, možda bi bilo bolje da proglašenje odgodi za još jednu godinu, ili da razmisli koliko će dugo s takvom politikom uopće moći zadržati status najutjecajnijeg restoranskog izbora na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.