Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Citrusno ljuti panang curry vrijedan je smrzavanja na zagrebačkom sjevercu ispred Khaos Thaia

Za one koji još ne znaju, evo kako izgleda procedura naručivanja hrane u jedinom zagrebačkom tajlandskom restoranu. Kupac dođe do kioska na Iblerovu trgu, odabere što želi jesti, predstavi se da bi simpatične Tajlanđanke mogle napisati njegovo ime na vrećicu, pa onda dozna koliko će morati čekati, jer se sva hrana priprema svježa. Ako vam u vrijeme većih gužvi, radnim danom, kažu da po hranu dođete za pola sata, to u stvarnosti znaci da će vaš curry ili pad thai biti gotov za četrdesetak minuta.

Nama su danas kazali da ćemo čekati samo petnaest minuta, što se odužilo na otprilike 25, pa smo se ozbiljno smrzavali na neugodnom zagrebačkom sjevercu. Kad bi Khaos točio whisky, zimsko bi stajanje pred najmirisnijim kioskom u gradu bilo malo podnošljivije. No, definitivno je vrijedilo čekati.

Naručili smo panang, jedan od najpoznatijih tajlandskih curryja koji ustvari potječe iz Malezije.

Panang je crveni ljuti curry, čija pasta uz uobičajene sastojke poput crvenog čilija, korijandera, kumina, đumbira ili galangala i češnjaka, sadrži i prženi kikiriki. Tu je još i lišće kaffir limea, a u nekim se receptima navodi i korica limete: cilj je da panang bude ljuto kiseo.

Khaosova verzija pananga netipično je jušna, ali bez previše kokosova mlijeka. Ona je puna povrća, uključujući patlidžane, mahune i svježi crveni čili. Mi smo naručili opciju s kozicama, kojih je bilo šest ili sedam i nisu bile loše. No, ovo se jelo kupuje zbog aroma. Panang curry miriše apsolutno hipnotizirajuće; kraj njegovih aroma sve oko vas doima se sterilno i dosadno.

Khaosov panang curry miriše atraktivnije i intenzivnije od svih zagrebačkih parfumerija zajedno.

Umak balansira na granici srednje ljutog, s vibrantnim i svijetlim citrusnim tonovima, dok slatkoća kokosa zaokružuj ljutinu i kiseline. Panang curry dosad je najuspješniji recept Khaos Thaia i možda najfinije jelo na žlicu koje se trenutno može probati u Zagrebu.

Prilično velika porcija s puno riže košta 63 kune.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.