Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marin Medak kaže da će ugostitelji podnijeti ustavnu tužbu protiv novih mjera

marin-medak1

Telegram je danas razgovarao s Marinom Medakom, predsjednikom Nacionalne udruge ugostitelja u povodu uvođenja novih epidemioloških mjera. Gospodin Medak prvo je konstatirao da  ugostitelji ne mogu preživjeti ove mjere. Medak je najavio ustavnu tužbu protiv današnje Vladine odluke, jer tvrdi da je odluka neustavna.

”Mi u ovoj situaciji pripremamo tužbu. Ići ćemo s kolektivnom tužbom, jer sustav ne može funkcionirati tako da se lokale zatvara bez obeštećenja.” Medak smatra da će mnoge tvrtke završiti u stečaju, jer im je prekinut dotok novca. Vlasnici tvrtki ne mogu zaposlenima dati ni otkaze, jer zaposleni imaju ugovore s mjesec ili više otkaznog roka. Ne može ih se proglasiti ni tehnološkim viškom, jer bi im za to trebalo isplatiti otpremninu.” tvrdi  Medak.

Sasvim je razumljivo da se šef ugostiteljske udruge zalaže za što veća prava ugostitelja. To mu je glavna dužnost. Međutim, u vrijeme da od korone a umire pedesetak ljudi dnevno, i kad Hrvatska i dalje ima razmjerno liberalni sustav rada ugostiteljskih objekata, barem kad je riječ o restoranima i kafićima, ustavna tužba protiv mjera koje su puno blaže nego u Irskoj, Kataloniji ili Sloveniji, neće se doimati osobito uvjerljivom.

Kad je pak riječ o zatvaranju noćnih klubova, oni su sami teško kompromitirali svoj položaj, jer su sustavno kršili sve  prethodne mjere o radnom vremenu. Hrvatska je u ovom trenutku jedan do europskih rekordera po  postotku zaraženosti, dok smrtnost svakodnevno raste. Svaki odgovoran ugostitelj mora respektirati tu činjenicu.

Ugostitelji bi se zato trebali koncentrirati na pregovore s Vladom o dodatnim financijskim potporama.

Čini nam se , u krajnjoj liniji, da Medakova najava ustavne tužbe zapravo predstavlja samo malo glasniji potez u pokušaju dobivanja odštete od Vlade, za one tvrtke, koje su posebno ugrožene novim mjerama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.